NAMAZDA KUR’ÂN OKUMA *** ÇOCUKLARA EŞİT MUAMELE
Pazartesi, 23 Aralık 2013 00:00

NAMAZDA KUR’ÂN OKUMA

Kıymetli Hocam,

1- Evde tek başına kılınan sabah namazının farzında; birden fazla sure okunması doğru mudur?... Örneğin; Fatiha'dan sonra sırasıyla Fîl, Kureyş, İzâcâe Nasr, Tebbet, Velasr-i ve Kevser ilk rekatta.. İkinci rekatta ise Yine Fatiha'dan sonra; Kadir, Maun, Felak, Nas ve İhlas okunması ve sıralama doğru mudur?..

2- Bu sureleri okurken her sure için besmele çekmek gerekir mi?... Saygılarımla...

Cevap: İstersen bir rek’atte Kur’ân’ın yarısını okuyabilirsin, istersen birkaç sureyi birden okuyabilirsin. Sureleri okurken her sure için besmele çekmeğe gerek yoktur. Çünkü besmele Surenin bir âyeti değildir. Sadece sureleri birbirinden ayıran bağımsız bir âyettir.

Ancak Sureleri Kur’ân’daki sırasına göre okumak gerekir. Kasten sırayı bozmak mekruhtur. Kasıtsız yapılırsa bir sakıncası yoktur.

Siz sıralamayı şöyle yapsanız daha uygun olur: Birinci rekâtta: Fatiha'dan sonra; Kadir, Fîl, Kureyş, Mâûn, Kevser.. İkinci rekâtta da Fatiha'dan sonra Asr, Nasr, Tebbet, İhlâs, Felak ve Nas.

 


 

ÇOCUKLARA EŞİT MUAMELE

Hocam babam bizi erkek kardeşimden mal konusunda hep ayırdı. Biz 3 kız bir oğlan kardeşiz ve üçümüz de evliyiz. Eşlerimiz devlet memuru. Babamın arazileri vardı, çiftçilik yapıyordu. Şimdi çiftçilik yapamadığı için arazilerini satmaya başladı ve sattığı arazilerin parasını erkek kardeşim yiyor. Babam günah işliyor mu? 40 yaşında, evli ve iki çocuğu olan erkek kardeşim hiç çalışmadı ve çalışmıyor da babamın verdiği dükkânların kiralarını alıyor.. Ne babamla ne annemle ilgilenir ama onlar yine de ona hiç toz kondurmuyorlar. Ben elimden geleni yapıyorum. Doktorsa doktora götürüyorum, eşimin verdiği parayla. Ama yine de yaranamıyorum. Ne yapmam lazım?

Cevap: Babanız hayatta iken kazandığı mal, kendi malıdır. İstediğine verebilir. İsterse o parasını götürüp bir hayır kurumuna bağışlar, çocuklarına hiç miras da bırakmaz. Bu tasarrufundan dolayı babanız sorumlu olmaz. Çünkü İslâm hukukuna göre insan malında istediği gibi tasarruf hakkına sahiptir. Bu dünya malı yüzünden babanıza gönül koymayın. Şayet babanız ölürse bıraktığı malda bütün evlatların hakkı vardır.