BABANIZ ADINA ÇOCUKLARI SEVİN *** 100 YIL ÖNCE YAZILAN ŞİİR
Cumartesi, 21 Aralık 2013 00:00

BABANIZ ADINA ÇOCUKLARI SEVİN*

Soru: Babam ... kalp krizinden vefat etti. Bu son kaçınılmazdı çünkü alkolik ve uyuşturucu bağımlısıydı. Bırakması için ailece çok uğraştık ama babam yeteri kadar çaba gösteremedi. İnançlı bir insan olarak, babamın hayattayken işlediği günahlardan ötürü bir şeyler yapmak istiyorum ama ne yapacağımı bilemiyorum. Babam çocukları severdi, ben de bazen sokak çocuklarını sevindiriyorum. Onun azap çekmesini istemiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevap: Okurumun mektubundan mütehassis oldum. Herkes ana babasını böyle düşünmeli, onları hep hayır ile yad etmelidir. Babanızın mutlaka azap çektiğini bilemeyiz. Allah’ın azabı yanında affı ve mağfireti daha boldur. Kişi ahiretteki yerini bu dünyada hazırlar. Ancak arkada bıraktığı çocukları veya yakınları onun için hayır hasenat yaparlarsa ruhu bundan şad olur. Siz elinizden geldiğince babanız için sadaka verin, dua edin, Kur’ân okuyun, Allah’tan onu bağışlamasını dileyin. Ama mutlaka namazınızı kılın, kılın ki, hayatında yapamadığını evladının yapmasından memnun olsun. Madem ki babanız çocukları seviyordu, işte bu sevgisi de onun için ibadet sayılır. Siz de onun adına kimsesiz, tahsilde zorluk çeken çocukları sevin ve sevindirin. Babanızın ruhu büyük sevinç duyacaktır.



100 YIL ÖNCE YAZILAN ŞİİR*


Soru: Kuran’da kitap ehli diye bahsedilen Hıristiyanlardan, Kur’an’ın emrettiği gibi bir yaşam süren ancak üçlemeye inananlar ebedi cehennemde mi kalacaklar?

Cevap: Ahirette kimin nereye gideceği hakkındaki kararı verecek Allah’tır. Harputlu şair Hacı Hazmi Efendi’nin, 100 yıl önce yazdığı dizelerini anımsatmakta yarar görüyorum.

Yetişir ilm ile şiştin vâiz

Yetişir bunca eşiştin vâiz

Fazl-ı Hak yok mu ki hep duzeh ile

Halkı inzâra giriştin vâiz

Doldurup ibadullahı nâr-ı cehîme

Sonra sen Adn’e sıvıştın vâiz.


Bu şiirin açıklaması şöyle: Böyle ilimle şişip böbürlenmen yetti gayri. Ha bire inadında direnip duruyorsun. Kendinden başkasını görmüyorsun. Allah’ın lütfu, af ve bağışlaması yok mu ki insanları hep cehennemle korkutuyorsun? İnsanları hep cehenneme tıkıyor, sonra sen gizlice cennetin en yüksek bölümüne sıvışıyorsun.

 

*yazı arşivden alınmıştır