TASAVVUF VE NİYAZİ-İ MISRİ *** HELÂL ET HANGİSİ?
Pazar, 08 Aralık 2013 00:00

Sayın Hocamızın konuşmacı olarak katıldığı “Tasavvuf ve Niyazi-i Mısri” konulu konferansın haberini okumak için aşağıdaki sayfaya bakınız:

 

 

http://basin.inonu.edu.tr/haber.php?id=984

 


 


 

HELÂL ET HANGİSİ?

Hocam, ben bu yıl doktora eğitimi için ABD`ye gideceğim. Ancak "helâl et" konusu çok kafamı karıştırıyor. Maide 3. âyette "Allah’tan başkası adına kesilenler"in murdar olduğu belirtilmiştir. Aynı surenin 5. âyetinde ise Kitap ehlinin yiyeceklerinin helâl olduğu vurgulanıyor. Hocam bildiğim kadarı ile Avrupa ve Amerika'da hayvanı önce şokluyor, sonra kesiyorlar. Bu hayvanın eti helâl midir? Ayrıca "Allah`tan başkasının adıyla kesilenler" ifadesini nasıl yorumlamak lâzım? Yabancılar besmele çekmeden kestikleri için Allah adına kesilmediği anlamı çıkar mı? Bu helâl et kavramı tam olarak nedir ve nasıl anlamak lazımdır?...

Cevap: Helâl et nedir biliyor musunuz? Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı etler dışındaki etlerdir. Kur'ân'da yasaklanan et ürünleri şunlardır: Kendi kendine ölmüş hayvan, domuz eti, Allah'tan başka bir tanrı adına kesilen hayvan ve akıtılmış, yani dışarıya akmış kan. İşte bunları yemek haramdır. Kitap ehli bir kimsenin kestiği helaldir. İnsanlar kendi kendine Kur'ân'ın helâl kıldığını yasaklayamaz, bu çok büyük bir cür'et olur; saygısızlık olur. Hıristiyan'ın besmele çekmesi beklenemez. Besmele Allah'ın varlığını kabul etmek demektir. Hıristiyan Allah'a inanır. Kiliseye giden, İsa'ya inanan ve Allah'a kendi dinine göre ibadet eden insanı müşrik saymak Kur'ân düşüncesine aykırıdır. Kur'ân'da müşrik kadınla evlenmek yasak iken Kitap ehli kadınla evlenmek caizdir.

Hayvanı kesmeden önce şoklamaya gelince bunun amacı hayvana acı çektirmemek ve kesim işini çabuklaştırmaktır. Hayvan kesilirken bir damarını kıpırdatacak olsa da yine eti yenilir. Ayrıca ava çıkanlar attıkları silahla hayvanı vururlar. Silahla vurulan hayvanların, kuşların eti yenilmektedir. Şoklama da bir çeşit silah sayılır. Ayrıca şoklamanın ardından hayvan zaten kesiliyor.

Aslında bu helâl et furyasını çıkaranların çoğu, bu işlerle uğraşan, et satan ticaretçilerdir. Hıristiyan'ın kestiği haram olacak ki adam kendi etlerini satsın. Ama onların kendilerinin kestiklerini iddia ettikleri hayvanlar da yine Hıristiyan kesimhanelerinde kesilmiş hayvanlardır. Kanmayın bu din sömürücülerine.

Dinin amacı insanların yolunu daraltmak değil, maddi ve manevi sağlıklarını korumaktır. Şoklanarak çabucak kesilmiş hayvanların etleri kontrol altındadır, sağlık açısından daha yararlı olabilir. Temiz, sağlığa zararsız etleri haram etmeğe kimsenin hakkı yoktur.