HIRİSTİYAN ÖLÜYE DUA EDİLİR Mİ VE NASIL DUA EDİLİR? *** ŞİRKETLERİN ŞANS OYUNLARINDAN OLAN KAZANCI HK.
Çarşamba, 04 Aralık 2013 00:00

HIRİSTİYAN ÖLÜYE DUA EDİLİR Mİ VE NASIL DUA EDİLİR?

Hocam selâmun aleykum yine size bir sorum olacak, benim bir arkadaşım Hıristiyan bayanla evli, kaynanası vefat etmiş, her ay mezarlığa giderim ziyaret ederim, çok iyi anam vardı, çok severdim, dedi.

Ben de iyi yapıyorsun dedim, ama soramadım sen mezarlıkta ne ve nasıl dua ediyorsun diye, merak da ettim doğrusu. Acaba nasıl dua edeceğiz, bildiğimiz dualar okunur mu, yoksa Allah sizi de afetsin mi denir, eğer yazarsanız sevinirim. Selâm saygılar efendim, hayırlı günler dilerim,

Cevap: Müslüman’a dua edildiği gibi Kitap ehline (Yahudi veya Hıristiyan’a) da dua edilir. Peygamberimizin, kabirleri ziyareti sırasında yaptığı dua okunabilir:

"Esselâmu aleykum dâre kavmin mü'minîn, Ve inna inşaallahu bikum lâhikun; entum selefuna ve nahnu bil-eser. Ğaferallahu lenâ ve lekum ve lisairil-mü'minîn:

Ey mü'minler yurdunun sakinleri, selâm size. Biz de inşaallah size geleceğiz. Siz bizden önce gittiniz, biz de arkanızdan gelmekteyiz. Allah bizi de, sizi de ve bütün mü'minleri de bağışlasın.

Yalnız Kur’ân-ı Kerîm, müşrikler yani Allah’a ortak koşan­lar ve ateist(tanrı tanımaz)ler için dua etmeği, onlar için Allah’tan bağışlanma dilemeği yasaklamıştır. Yüce Allah şöyle buyurmuştur:

“Akrabâ bile olsalar, cehennem halkı ol­dukları belli olduk­tan sonra (Allah’a) ortak koşanlar için mağfiret dilemek; ne pey­gam­berin, ne de inanan­ların yapacağı bir iş değildir.” (Tevbe Suresi: 113)

Ancak Kitap ehli olan Yahudi ve Hıristiyanlar müşrik değil­dir. Kur’ân onları, içlerinde sapıkları bulunmakla beraber genelde tevhid ehli kabul etmekte ve onların yiyeceğini yemeyi, kadın ve kızlarıyla evlenmeyi helâl kılmaktadır (Mâide: 5).

Onları müşrikler kategorisine sokmak hem Kur’ân’a, hem de Peygamberimizin tutumuna aykırıdır. Hz. Peygamber bir gün Mescidin önünde otururken bir cenaze geçmiş, kendileri cenazeye saygı için ayağa kalkmışlar. Ashabı, bu cenazenin bir Yahudi olduğunu söyleyince “Olsun, insan değil mi?” buyurmuş. Böylece insana saygının değerini anlatmıştır.

 


 


ŞİRKETLERİN ŞANS OYUNLARINDAN OLAN KAZANCI HK.

İlki, Günümüz dünyasında artık şirketler de küreselleşiyor, çok ortaklı oluyor. Bir şirket (holding) düşünün telefon hizmeti de veriyor, bankası da var, inşaat faaliyetleri de yapıyor ayrıca şans oyunları üzerine de iş yapıyor. Bunları farklı şirket/isimler altında yapsa da şirketlerin sahibi bir. Biz bu kişinin örneğin telefon hizmetinden veya bankasından yararlansak bunda bir günah var mıdır acaba hocam size danışmak isterim?

İkincisi de, Hocam kullandığım GSM operatöründen şans oyunlarına dair bir reklam mesajı aldım. Anlaşılan o ki kullandığım GSM operatörü şans oyunları ile ilgili reklam veya işlemlerden de para kazanıyor. Bu durumda ben bu GSM hattını kullanmaya devam etsem bunun günah olan bir tarafı var mıdır acaba?

Değerli bilgilerinizi bekliyorum, Saygı ve hürmetlerimle,

Cevap: Sizin bu sorularınız tıpkı şuna benziyor: Sokaklar çamur ve pislik dolu. O sokaktan geçen kimseler pislik bulaşmasın diye ne kadar paçalarını toplasa, çekse yine giysisine pislik sıçrar. Doğrusu ben bu kadar ayrıntılı helal haram işlerini bilemiyorum. Devlet de şans oyunlarından büyük miktarda para alır, devlet bu tür işlerden vergi alıyor diye devlette çalışan memurların maaşlarını haram mı sayacağız? Böyle şeylerin bir yararı olmaz. Kanunun tanıdığı yasal haklar ve gelirler kanaatimce helâldir.