ÖFKE VE SİNİRLE SÖYLENEN BOŞAMA SÖZÜ... *** İNSAN HATA İLE YAPILAN İŞLERDEN SORUMLU OLMAZ
Cumartesi, 30 Kasım 2013 00:00

ÖFKE VE SİNİRLE SÖYLENEN BOŞAMA SÖZÜ GEÇERLİ DEĞİLDİR

Hocam s.a. ben eşimi ayrı zamanlarda 3 kez boşadım,,ilk 2 sinde geri döndüm,,bunun sebebi ben sara hastalığı geçirdim ve 7 yıl ilaç tedavisi gördüm yani bende aşırı sinir ve tahammülsüzlük var.sadece eşime değil herkese karşı. Biz şimdi resmi nikâhlıyız mahkemeye gidip boşanmalı mıyız? Eşim çok ağlıyor üzülüyorum. aslında ikimiz için de iyi oldu diyorum ama içimden bir ses de yapma diyor. Sizce geri dönüş artık yokmudur.

Cevap: Sinirle öfke ile söylenen sözün bir değeri yoktur. Peygamberimiz “Lâ talaka va lâ itâka fî iğlak: Yani sağduyuyu kapatan öfkeli durumda boşama ve köle âzad etme geçerli değildir.” Buyurmuştur. Çok ciddi olan bu eylemler için sağlam kafa ile iyice düşünmek gerekir. Kaldı ki boşama bir söz olup bitecek bir şey değildir. Kur’ân’a göre bu işlem ancak üç ayda tamamlanır. Bakara ve Talak Surelerinde bu sürenin sayılması, bu süre içinde pişmanlık durumunda boşamadan vazgeçilebileceği buyurulmaktadır. Boş yere yuvanı yıkmaya kalkma. Mahkemeye de başvurma. Evliliği­nizi devam ettirin. Sonra çok pişman olursun. Ne diye kadına dünyayı zindan ediyorsun? Bu zamanda evlenmek o kadar kolay değil. Kadıncağız sana katlanıyor, hizmet ediyor. Sen de biraz nazik davran. Öfke ve sinir ile söylenen boşama sözünün geçerliliği ve değeri yoktur. Vazgeçin böyle ham hayallerden.

 


 

İNSAN HATA İLE YAPILAN İŞLERDEN SORUMLU OLMAZ

Hocam hayırlı günler, ben dış ilişkiler biriminde çalışan bir idari personelim. Yakın zamanda bir personel seçimi yaptık. Şöyle ki: AB fonları ile Avrupa ülkelerine personel gönderiyoruz. Personelimiz yayınladığımız “ikili anlaşmalarımız olan listeden” tercih yapıyor ya da kendi bulduğu her hangi bir işletmeye gidebiliyor. Seçim ilanımız 15 gün süreyle ilanda kaldı ve 15 gün’ün sonunda başvuru yapanları değerlendirdik ve seçimde bulunduk.

Benim de başvuruda bulunduğum mevcut başvurulara göre hareketlilik hakkı kazandım. (Hareketlilikte bulunmamış idari personele öncelik uygulanır kuralına göre, ben de ilk defa başvuruda bulundum ve hak kazandım). Sonra vizemi aldım, uçak biletini rezerve ettirdim vs. Fakat gitmeye birkaç gün kala fark ettim ki ikili anlaşmaların bulunduğu listede farklı ve de eksik bilgiler verilmiş. Bu listeler ise benim sorumluluğumda. Ben bu hata(hataları) dediğim gibi, gitmeye yakın fark ettim, fakat her hangi bir hareketlilik hakkımdan vazgeçişte bulunmadım ve gideceğim ülkeye gittim. Sorum şu ki farkında olmadan yapılan hatalarda benim örneğimde olan birisi için de mesuliyet var mıdır? Üzerime kul hakkı biner mi? Şu durumda ne yapmam gerekir hocam? Size danışmak istedim. Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygı ve muhabbetle.

Cevap: İnsan hata ile yaptığı işlerden ötürü sorumlu olmaz. Ancak bile bile yaptığı işlerden sorumludur. Cenabı Hak:"Hata ettiğiniz işlerden ötürü üzerinize bir günah yoktur; ama bile bile yaptığınız işlerden sorumlusunuz!" buyurmaktadır. Yine siz, hata ile de olsa sırada önüne geçtiğiniz bir iki kişiden özür dileyip helallik alırsanız iyi olur.