İMAN VE EVLİLİK
Perşembe, 28 Kasım 2013 00:00

İMAN VE EVLİLİK

Hocam nişanlım diyor ki bizi yaratan bir enerji var ama eğer Allah'sa neden başka bir Tanrı yaratmıyor en büyükse diyor. Evlilik için Allah izin verirse diyor. Hayırlısı kaderimizde varsa olur diyor. Boy abdesti gerekli olduğunda alıyormuş. Ben doğru yola gelsin diye sürekli dua ediyorum. Benim kıldığım namaz tuttuğum oruç ona da örnek olur mu ileride? İçkisi yok sigarası yok bana karşı da çok iyi. Namazına orucuna karışmam diyor. Ne yapmalıyım evlenmemiz günah olur mu?

Cevap: Nişanlın inanmak istemiyorsa kendi sorunudur, varsın inanmasın. Acaba nişanlın kendi kendisini mi yarattı? Ana babasız mı dünyaya geldi? Ona göre bizi yaratan bir enerji varmış bu Allah değilmiş. Eğer olsa, pekala kendisinden büyük bir Tanrı da yaratabilir. Madem Allah, kendisinden büyük bir tanrı yaratamıyor, o halde bizi yaratan Allah değil, enerji imiş.

Şu sorunun bir mantığı var mı? Vallahi elli yıl önce de böyle mantıksız bir soru ortalıklarda dolaşıyordu. “Allah, kendisinden büyük bir taş yaratabilir mi?” diye. Yahu bu sorunun mantık neresinde? Allah, kendisinden daha büyük bir varlık yaratmış olsa, bir kere o yaratılan tanrı Allah olamaz. Çünkü yaratılmıştır. Yaratılan, Tanrı olabilir mi? Ayrıca hâşâ Allah’tan büyük bir tanrı varsayılsa işte en büyük olan Allah’tır. Soruyu böyle sürdürürsen eskilerin deyimiyle bundan devr-i teselsül (yani kısır döngü) oluşur. Mantık kuralına aykırıdır. Düşüncenin bir noktada yani en büyükte, en güçlüde durması gerekir. İşte yaratılmayan, öncesi ve sonrası olmayan yaratıcı Allah’tır. Bizi yaratan Allah değil de enerji imiş. Nasıl bir enerji bu? Akılsız bir şey mi? Öyle ise bir tek hücredeki ince sanatı, kanunu, düzeni nasıl o akılsız enerji kurdu? Bir ağacın yaprağını düşünün, o kılcal damarları o düzen içinde yaprağa yerleştiren o akılsız enerji olduğunu akıllı biri kabul edemez. Herhalde senin nişanlında akıl ve mantık diye bir şey yok. Stephen Hawking de demiş ki: “Eğer yaratılışta milyar milyarda bir hata olsaydı evren oluşmazdı.” Yaratanda zerrenin zerresi kadar dahi hata yok. Akılsız enerjide böyle sıfır hatalı eylem umulabilir mi?

Allah'ın varlığına inanmayan insanla evlenmek dinimizde haramdır.

E- mektubun devamından, nişanlının, çok da inançsız biri olmadığını anladım. Çünkü boy abdesti alıyorsa, demek ki onun içinde bir iman var. Her insanın içinde bulunan inanç geni onda da boy abdesti almak şeklinde tezahür ediyor. Zamanla düzelir. Sen güzel dav­ranırsan onu da etkilersin inşaallah. O gençle evlenmenin, hakkında hayırlı olmasını temenni ederim.