ZORUNLU OLARAK DİŞİNİ ÇEKTİREN BİRİNİN ORUCU BOZULUR MU? *** CAMİ KİMSENİN MALI DEĞİL *** İMAM NİKÂHI ZORUNLU MU?
Çarşamba, 30 Ekim 2013 00:00

ZORUNLU OLARAK DİŞİNİ ÇEKTİREN BİRİNİN ORUCU BOZULUR MU?*

Soru: Diş hekimiyim. Bazı hastalarım, televizyonların dini programlarından etkilenerek eski kaplamalarını sökmemizi istiyorlar. Kaplama ve dolguları ağızda kaldığı sürece abdestin kabul olmayacağını dolayısıyla namazın boşa gideceğini söylüyorlar. Zorunlu olarak dişini çektiren birinin orucu bozulur mu?

Cevap: Diş dolgusu veya kaplaması abdeste ve gusle engel değildir. Maalesef o çağdışı kalmış, bilgi yoksunu, vizyonsuz kişiler bu milleti çok kötü şartlandırıyorlar. Bu meseleyi çok yazdım. “1001 Soruda İslâm” adlı eserimde bu tür soruların cevapları var. Diş çektirmek abdesti veya orucu bozmaz. Ancak bunun için yapılacak narkoz iğnesinde sorun vardır. Gerçi bu iğne de orucu bozmaz çünkü besleyici bir gıda değildir ama yine de kuşku vardır. En iyisi, zorunlu bir durum yoksa akşamdan sonra çektirmektir. Zorunluysa da bir sakıncası yoktur.

 


 

CAMİ KİMSENİN MALI DEĞİL*

Soru: İki çocuk annesiyim. Geçen Ramazan’da teravih namazına gidiyordum. Camidekilerden biri, “Senin teravih namazın kabul olmaz, camiye gelemezsin” dedi. Niçin gelemeyeceğimi sorduğumda, “Çünkü sen sürekli namaz kılan biri degilsin” diye cevap verdi. O günden sonra teravih namazına gitmek içimden gelmedi. Bu doğru mu?

Cevap: Seni camiden dışlayan o kimse Müslümanlık’tan haberi olmayan biriymiş. Siz kesinlikle bu tip kişilere bakmayın. Cami kimsenin babasının evi değil, Allah’ın evidir. Önümüzdeki Ramazan ayında mümkün olduğunca camiye gidin. Yine öyle bir müdahale olursa hiç aldırmayın.

 


 

İMAM NİKÂHI ZORUNLU MU?*

Soru: İmam nikâhı, resmi nikâh yokken bir çözüm müydü?

Cevap: İmam nikâhı diye bir şey yoktur. O, halkın verdiği bir isimdir. Dinde nikâh vardır. Nikâh, iki şahidin huzurunda evlenecek olan erkekle kadının birbirleriyle evlendiklerini kabul etmeleri ve böyle bir akit yapmalarıdır. Dua okumak bir gelenektir. Şart değildir. Şartlarına göre kıyılan dini nikâhta karı kocanın birbirlerine karşı hak ve yükümlülükleri vardır.

 

*yazı arşivden alınmıştır