TRAFİK KAZASI KADER Mİ? *** KERAHET VAKİTLERİ HAKKINDA
Cumartesi, 26 Ekim 2013 00:00

TRAFİK KAZASI KADER Mİ?

Sayın hocam, trafik kazası kader midir? Bundan üç yıl önce feci bir trafik kazası, annemizi bizlerden aldı. Bir sömestr tatilinin başıydı. Dinimizce sabırlı olmamız gerektiğini biliyorum. Bana söylenen “sabırlı ol Allah’tan geldi" sözüne karşılık ben “hayır kuldan geldi” diye cevap verdim. Böyle söylemekle Allah'a isyan mı ettim?

Cevap: Kader, Allah'ın bilgisi demektir. Allah'ın bilgisi dışında kalan bir şey yoktur. Annenizin trafik kazasında ölmesi de elbette kaderdir ama bu, annenizin ölümüne sebebolan o trafik sürücüsünü sorumluluktan kurtarmaz. Kaderin mahiyetini bilemeyiz. Her insanın ne zaman ve nasıl öleceği, Allah'ın bilgisinde vardır. Zamanlı varlıklar olan bizler, olayları öncelik ve sonralık ölçütlerine göre değerlendiririz. Oysa Allah zaman üstüdür. Bilgisi de zamanüstü olduğu için o düzlemdeki bilgide öncelik ve sonralık söz konusu değildir. Bütün olmuş ve olacak her şey o bilgide mevcuttur. Kimi olaylar Allah'ın dilemesiyle tesbit edilmiştir. Bunda kulun sorumluluğu yoktur. Kimi olaylar da kulların istemlerine göre tesbit edilmiştir. Kul, bu olayların iyilerinden sevap, kötülerinden günah kazanmış olur. Ama sonuç itibariyle Allah'ın kaderi (yani bilgisi) dışında kalan bir şey yoktur. Annenizin kaza ile ölmesi de yine kaderdir, fakat ona sebebiyet veren kişi sorumludur. Böyle inanmamız gerekir.


 

KERAHET VAKİTLERİ HAKKINDA

Hayırlı sabahlar sayın hocam inşallah iyisinizdir. Sayın hocam camimizin hocası diyanetten, dün bazı zamanlar namaz kılınmaz haramdır dedi, mesela öğleyin kerahet vaktinde kılınmaz bir de sanırım güneş batarken dedi unuttum ama sanırım güneşe tapanlar varmış, onlara benzememek içinmiş, bir de sizin yorumunuzu alırsam memnun olacağım, eğer vaktiniz var ise tabii sayın hocam sizlere sağlık afiyetler dilerim saygılar efendim, bir arkadaşım da yok öyle bir şey dedi, namaz kıl da ne zaman kılarsan kıl dedi...

Cevap: Kerahet vakti denilen bazı vakitlerde namaz kılmanın mekruh olduğu hakkında rivayetler vardır ama gerçekte bunlar tutarlı şeyler değildir. Gerçekte Güneş ne doğar, ne batar. Dünya güneşin çevresinde dönerken her noktası sabah ve tersi yöndeki bir noktası da akşam olur. O kerahet vakti diye ileri sürülen vakitler, aslında dünyada her an vardır. Kur'ân'da, kerahet vakti diye bir ifade yoktur. Tersine Kur'ân sabah akşam Allah'ın tesbih edilmesini emreder. Siz kılın namazınızı, o sözlere bakmayın. İsterseniz bu konuda "Yeni İslam İlmihali" adlı eserimizde vakit maddesine bakın, daha geniş bilgi edinirsiniz.