BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (1)
Salı, 15 Ekim 2013 00:00

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (1)

Hamdolsun bir kurban bayramına daha sağlık içinde ulaşmış bulunuyoruz. Bütün Müslümanların bayramlarını kutlar, pek çok bayramlara sağlık ve afiyet içinde ulaşmalarını Yüce Allah’tan temenni ve niyaz ederim.

Değerli kardeşlerim, geçen kurban bayramından bugüne dek birçok olaya tanık olduk. 2,5 yıldan beri süregelen Suriye’deki iç savaş ve masum insanların gaddarca katledilişi sürüp gidiyor. Mısır’da yapılan askeri darbe, bugüne dek iki binden fazla insanın hayatına mal oldu. Fakat Batı ülkeleri buna sadece seyirci kalıyor. Amerika da birkaç yıl önce Irak’a ve ardından Afganistan’a yaptığı zulmün cezasını çekiyor sanki. Ekonomisi nerdeyse dibe vurdu, Amerikan devleti, bütçe çıkmadığı için memurlarının maaşlarını ödeyemez duruma düşerek kepenk indirdi.

Dünyanın bazı bölgelerinde İslâm adına hareket ettiklerini iddia edenler, maalesef barış dini olan İslâm ile asla bağdaşmayacak davranışlar sergiliyorlar. Kenya’da yetmişten fazla masum insanı acımasızca öldüren insanların İslâm ile ne ilgileri olabilir? Bu tür davranışlar, acımasızlıklar insanları İslâm’dan ürkütmektedir. Hâşâ kabahat İslam’da değil, bu insanlara İslâm’ın yanlış öğretilmesindedir. Yoksa İslâm’ın Kitabı: “Ey inananlar, hep birlikte barışa girin, şeytânın adımla­rını izle­meyin, çünkü o size apaçık düşmandır.” (Bakara: 208) buyurmaktadır.

Ülkemiz açısından nisbeten sevindirici olaylar cereyan etti. Birkaç aydan beri PKK inşallah daimi olur silahlı saldırıyı bırakmış görünüyor. Birkaç aydır şehit haberleri gelmiyor, analar ağlamıyor. İnşaallah ülkemiz Türküyle Kürdüyle, Lazıyla Çerkeziyle bütün unsurlarıyla Albayrağımız altında ilelebet kardeş olarak barış içinde yaşayıp gider. Birkaç gün sonra asrın projesi sayılan ve yüzyıldan fazla bir zamandan beri hayallerimizde dolaşan Marmaray projesi gerçek olacak. Halkımız Boğazın altından trenle karşıdan karşıya geçecek. Dünyadaki çalkantılardan etkilenen ekonomimiz biraz enflasyona doğru kaysa da yine de durumumuz birçok Avrupa ülkesinden iyidir. Türk Lirası hatırı sayılır paralar arasına girmiş sayılır. Allah bir daha paramızı maskara durumuna düşmekten korusun. Çünkü ne de olsa paranın değeri, milli itibarın da göstergesi kabul edilir. Bu olumlu gelişmeler için Allah’a şükretmemiz gerekir.

İnsanın eline aldığı ekmeği bir bardak su ile afiyetle yemesi Allah’ın, şükrü gerektiren nimetlerindendir. Hele sağlık içinde alıp verdiğimiz her nefes Tanrı’ya teşekkürü gerektir. İnsan hasta olmayınca sağlığın değerini bilmez. Şairin dediği gibi:

“Olmayınca hasta, kadrin,

Bilmez âdem sıhhatin!”

İnsanlar, gerek birey gerek toplum olarak yaptıkları haksızlığın, zulmün cezasını er geç bir şekilde çekerler.

Hak kulundan intikamı yine abdiyle alır

Bilmeyen ilm-i lüdünnü, anı kul etti sanır

Allah kulun yaptığı kötülüğün intikamını bir başka kulunun eliyle alır. Manevi bilgi sahibi olmayanlar, o intikam eylemini kulun yaptığını sanır ama gerçekte kulun eliyle eylemi yapan Hak’tır.

Verây-i halk Hak’tır, attığın taş incitir Hakk’ı

Kılıçtır vurma göğsün, parçalar dil dilsizin hakkı

Hz. Nuh’a karşı gelip azan Nuh kavmi tufan ile helâk edilmiş, yolunu şaşırıp eşcinselliğe dadanan Lut kavmi büyük bir depremle helâk edilmiş; Tanrılık iddia eden Firavun ve ordusu üstlerine kapanan denizle boğulmuş; Allah’a tapma yerine insana ve paraya tapan kimseler çeşitli âfetlerle ve sıkıntılarla cezalandırılmışlardır. Bu felâketler doğa olayları olarak görülse de bunların zamanlaması ve oluşumu İlâhî iradenin hükmündedir.

(devamı yarın..)