Mevlit mi, yoksa Kur’ân okumak ve sadaka vermek mi daha uygun? Peygamber geldiği aktarılır..
Cumartesi, 23 Temmuz 2011 01:00

Mevlit mi, yoksa Kur’ân okumak ve sadaka vermek mi daha uygun?

Hocam saygılarımı sunarım, Hocam bizler, yani ailemiz her yıl ölen. Annem, Babam ve Ablam için mevlit okutuyoruz, yemekler ikram ediyoruz, Doğrumu yapıyoruz, İslam’da bunu yeri nedir, yoksa fakirlere versek daha mı sevap kazanırız, Saygılarımla, H. IĞDIR

Cevap: Toplanın, Kur'ân okuyun ve ölülerinizin bağışlanmasını Allah'tan dileyin. Mevlit okutmak ibadet değildir. Kur'ân okumak ibadettir. En doğrusu ölülerinizin ruhunun şad olması için fakirlere yardım etmenizdir.

 

Peygamber geldiği aktarılır

Bir rivayete/hadise göre şimdiye kadar 124.000 peygamber geldiği aktarılır (bk. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned 5/265-266; İbn Hibbân, es-Sahîh, 2/77). Oysa Cenabı Allah, Hz. Muhammed’e bazı peygamberleri açıkladığını, bazılarını ise açıklamadığını bildirmektedir (4/164). Bazı peygamberler açıklanmadığına göre peygamberimizin şu kadar veya bu kadar peygamber geldi demesi mümkün değildir. Fakat 124.000 peygamberin geldiği söylemi İsrailiyat tefsirlerinde de mevcuttur olduğu söylenir. Bu doğrumu? Kaynağını yollamanız mümkün mü eğer var ise? Saygılarımla.

Cevap: Kur'ân peygamberlerin bir kısmının Peygamber'e bildirilmediğini vurguladığına göre artık bu uydura rivayetin kaynağını bulmak beni ilgilendirmiyor.

Pekâlâ, siz araştırıp bulabilirsiniz ama bulsanız ne çıkar? Zaten bu yazanlar veya söyleyen kitaplar bunun kesin olmadığını sadece böyle söylendiğini belirtiyorlar. Daha ne gerek var böyle şeylerle uğraşmaya? Size ne katacak bu bilgi? Selamlar.

 

Gazeten ayrılışı hakkında

Sayın Hocam, Vatan gazetesini çıktığı günden beri okuyordum. Asıl sebep sizin bizlere yol gösteren değerli yazılarınızdı. Şimdi ise siz orada yoksanız biz de yokuz. Bir daha asla o gazeteyi elime bile almam. Sanırım, birçok kişi de aynı uygulamayı yapıyordur. Neyse ki, yazılarınızı sitenizden takip ediyoruz da hasret gideriyoruz. Selam ve saygılarımı sunar, ellerinizden öperim.

Cevap: Zaten o gazetede yazmaktan çok da mutlu değildim. Gazete el değiştirince yeni bir kadro kendine layık olanları seçti. Biz de şimdilik sitemizden okurlarımıza ulaşıyoruz. Her şeyin hayırlısı. Selam ve sevgilerle.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ