HARAM OLAN ETLER (1)
Perşembe, 10 Ekim 2013 00:00

HARAM OLAN ETLER (1)

Sevgili Hocam, Kur’ân'da haram yiyecekler belirtilmesine karşın at, mekep, tilki vb hayvan etleri neden yasaklanmıştır?

Cevap: Haram olan etler konusunu, “Haram Olan Eylemler” adlı eserimden aktarıyorum:

HARÂM OLAN ETLER

118- Allah'ın âyetlerine inanıyorsanız, üzerine O'nun adı anılan (hayvan)lardan yiyin. 119- Üzerine Allah'ın adı anılmış olanlardan niçin yemeyesiniz? Çaresiz yemek zorunda kaldıklarınız dışında, size harâm kıldığı şeyleri (Allah) size açıklamıştır. Doğrusu birçokları, bilmeden keyiflerine uyarak halkı şaşırtıyorlar. Muhakkak ki Rabb'in, (evet) O, sınırı aşanları çok iyi bilir... 121- (Kesilirken) üzerine Allah'ın adı anılmayan (hayvan)lardan yemeyiniz! Çünkü o(nu yemek), yoldan çıkmadır. Şeytanlar, dostlarına, sizinle mücadele etmeleri için fısıldar (telkinde bulunur)lar. Eğer onlara uyarsanız, şüphesiz siz de ortak koşanlar (gibi olur)sunuz…140- Bilgisizlik yüzünden beyinsizce, çocuklarını öldürenler ve Allah'ın kendilerine verdiği rızkı, Allah'a iftira ederek harâm kılanlar muhakkak ki ziyana uğradılar, saptılar, yola gelici de değiller!.. 142- Hayvanlardan da (çeşit çeşit yarattı,) Kimi yük taşır, kiminin tüyünden sergi yapılır. Allah'ın size verdiği rızıktan yiyin, şeytanın adımlarını izlemeyin (onun peşinden gitmeyin). Zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.” (En’âm: 55/118–119, 121, 140, 142)

En’âm Suresinin 118-119’ncu âyetleri mü'minlere, üzerine Allah'ın adının anılarak kesilmiş hayvanların etlerini yiyebileceklerini bildiriyor. Zorunlu haller dışında, yenilmesi harâm olan şeylerin açıklandığını, bunların dışında harâm olmadığını, fakat insanların çoğunun, bir bilgiye, kanıta dayanmadan kendi keyiflerine göre Allah'ın helâlini harâm, harâmını helâl sayarak yoldan saptıklarını, Allah'ın sınırı aşanları, yani helâlini harâm, haramını helâl sayanları gayet iyi bildiğini vurgulamaktadır. Bu ifadede kendi kendilerine yasaklar koyup dini daraltanlar şiddetle uyarılmaktadır.

121’nci âyette de mü'minlere, üzerine Allah'ın adının anılmadan (put veya herhangi bir yaratığın adı söylenerek) kesilmiş hayvanın murdar olduğu, ondan yememeleri emredilmekte; şeytanların, dostlarına mü'minlerle uğraşmayı fısıldadıkları; o şeytan dostlarına uyanların da onlardan olacakları bildirilmektedir.

140’ncı âyette akılsız ve bilgisizce çocuklarını öldürenlerin ve Allah'ın verdiği rızıkları harâm kılanların ziyana uğrayıp mahvoldukları, doğru yoldan saptıkları vurgulanmaktadır.

142’nci âyette de Allah’ın, kimi binilen, sırtında yük taşınan, kiminin yününden, kılından sergiler yapılan (halılar dokunan, kumaşlar yapılan) hayvanlar yarattığı belirtildikten sonra insanlara, şeytâna uyarak Allah'ın verdiği rızıkları kendilerine harâm yapmamaları, onları yemeleri emrediliyor.

“143- Sekiz çift (hayvan): Koyundan iki, keçiden iki. De ki: ‘(Allah), iki erkeği mi harâm etti, iki dişiyi mi, yoksa iki dişinin Rahimlerinde bulunan(yavru)ları mı? Eğer doğru iseniz bana bilgi ile haber verin.’ 144- Ve deveden iki, sığırdan iki. De ki: ‘İki erkeği mi ha­râm etti, iki dişiyi mi, yoksa iki dişinin Rahimlerinde bulunan(yavru)ları mı? Yoksa Allâh’ın size böyle vasiyet ettiğine şâhidler mi oldunuz?’ (Allâh, böyle tavsiye ederken siz O’nun yanında mıydınız?) Öyle bilmeden insanları saptırmak için Allah’a karşı yalan uydurandan daha zâlim kim olabilir? Allâh o zâlim topluluğu doğru yola iletmez.145- De ki: Bana vahyolunanda, (bu harâm dediklerinizi) yiyen kimse için harâm edilmiş bir şey bulamıyorum. Ancak leş, yahut akıtılmış kan, yahut domuz eti -ki pistir- ya da Allah’tan başkası adına boğazlanmış bir fısk (murdar olmuş hayvan) olursa başka (bunlar harâmdır). Ama kim çaresiz kalırsa, (başkasının hakkına) saldırmamak ve (zorunluluk) sınırı(nı) aşmamak üzere (bunlardan yiyebilir). Çünkü Rabbin bağışlayandır, esirgeyendir.” (En’âm: 143–145)

(devamı yarın..)