TAKILAN MUSKAYI ÇIRKARMAK SAKINCALI MI? *** ECEL DEĞİŞİR Mİ? *** KURBANIM KABUL OLDU MU ACABA?
Çarşamba, 09 Ekim 2013 00:00

TAKILAN MUSKAYI ÇIRKARMAK SAKINCALI MI?

S.A. Hocam. Babam beni muska yazan bir hocaya götürdü. Hoca nazar olmuşsun yıldızın düşük diyerek bana muska yazdı ve bir yıl takmam gerektiğini söyledi. Ben çıkarmak istiyorum fakat babam çıkarma diyor. Çıkarıp çıkarmamamda bir sakınca var mı? Çıkarırsam nazar gelir mi tekrar?

Cevap: Dinimizde muska yazmak, muska taşımak veya çakırmak diye bir hüküm yoktur. O hocanın sözlerine de inanma. "Yıldızın düşük" demiş. Ne yıldızı? Her insanın yıldızı olduğuna dair ne Kur’ân'da ne de hadiste bir işaret vardır. Siz böyle şeylere inanıyorsanız inancınız önünüze engeller çıkarır, vehimler içinde kalırsınız. Bu konuda uzmanlığım yoktur. Bana bilimsel şeyler sorun.


 

ECEL DEĞİŞİR Mİ?

Hocam merhaba, sorum çok kısa ve çok net... Ecel değişir mi? Sizden beklentim tecrübe ve bilginiz dahilinde çok net bir cevap.. Saygılarımla. Allah'a emanet olun.

Cevap: Nihai ecel değişmez ama biz ecelin ne süresini, ne de yerini biliriz. Biz elimizden gelen tedbiri almak mecburiyetindeyiz. Allah bizim ne zaman öleceğimizi bilir ama böyledir diye gidip birini öldürmek veya bile bile tehlikeye atılmak haramdır. Kaldı ki din konusunda hiç kimse net konuşamaz. Peygamber bile vahiy dışında kendi kendine kesin bilgi veremeyeceğini buyurmuştur.


 

KURBANIM KABUL OLDU MU ACABA?

Hocam geçen sene resmi bir vakfa ama gaziler vakfına kestirerek kurban vazifemi yerine getirdim. Hocam vakıftan noter onaylı bir belge geldi belgede dini vecibelere göre kesildi yazıyordu hocam yinede tam %100 emin olamadım acaba besmele çekildi mi diye... Adamlar besmele çekmediyse benim geçen seneki kurban vazifemi yerine getirmem gerekir mi? Ya da geçen sene kurban kesmemiş ve bu sebeplen günaha girmiş bir insan olur muyum?

Cevap: Müslüman besmele çeker, çekmese de kasten değil, unutmuş olduğu için çekmez. Hear ne olursa olsun, Müslüman’ın kestiği kurban yerine geçer. Bir kurbanın peşine bu kadar takılmayın. Sanki kurban her şeymiş, kurban kesen doğrudan cennete uçarmış gibi öyle kurbana bel bağlamayın. Namaz kılın, Allah'ı anın. Asıl ibadet Allah'ı anmak ve Allah'tan korkmaktır. Her şeyi kurbana endekslemek değil kardeşim.