BAKARA-184’ÜN ANLAMI *** BOŞAMA KESİN KARAR İLE OLUR VE ANCAK ÜÇ AYDA TAMAMLANIR
Cumartesi, 05 Ekim 2013 00:00

BAKARA-184’ÜN ANLAMI

Çok saygı duyduğum muhterem hocam, elimde, sizin; "hayat yayın grubu'nca basılan" hayat yayınları 422, İstanbul 2012 tarihli "Kur’ân-ı Kerîm ve Yüce Meali" adlı kitabın Bakara 184’ncü âyet-i kerimesini birkaç kez okudum, yanlış mı okudum diye. Meal:

".......oruca dayananların ((gücü yetenler) fidye vermesi, bir yoksulu doyurması lazımdır......" yazmaktadır. Oruca dayanmak, gücü yetmek sanırım tam tersi mi olacak, yoksa ben mi yanlış okuyor ve anlıyorum saygı ve selâmlarımı sunarım değerli hocam...

Cevap: Bakara 184. âyetin meali şöyledir:

“Sayılı günler olarak. Sizden kim hasta veya seferde olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutar). Oruca (güç) da­yananların fidye ver­mesi, bir yoksulu doyurması lâzımdır. Bununla beraber gönül isteğiyle kim bir iyilik yapar(oruç tutar)sa o, kendisi için iyidir. Bilirseniz oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır.”

Kur'ân böyle söylüyor. Oruca güçlükle dayananlar isterlerse oruç yerine fidye verebilirler. Oruca hiç dayanamayacak olanlara hiçbir şey gerekmez. Çünkü onlar oruçla yükümlü değillerdir. Zira Allah hiçbir insana, güünün üstünde bir şey teklif etmez. Âyette "Ve alâllezîne yutîkunehû fidyetun" buyurulmaktadır. Bunun tam manası "oruca (güçlükle) dayananların (oruç yerine) fidye vermeleri gerekir. Ama başka mealler başka söylüyorlarsa bilesiniz ki hepsi âyeti tahrif ediyorlar.


 

BOŞAMA KESİN KARAR İLE OLUR VE ANCAK ÜÇ AYDA TAMAMLANIR

Danimarka’dan -Zina sorusu

Muhterem Hocam, Size bir sorum var, cevaplarsanız derecesiz memnun olurum.

Sorum: Benim kardeşim, 6-7 yıl önce eşinden formalite olarak resmi nikâhından boşandı. Danimarka’ya geldi, burada oturma alabilmek için bir Danimarkalı hanımla bir süre evlendi.

Bu zaman zarfında ve halen eşiyle görüşür, izine gider ve halen Türkiye’deki evlerinde eşi, çocuklarla beraber oturmaktadır, geçimlerini de kardeşim buradan temin etmektedir. Kardeşimin imam nikâhı duruyor.

Resmi nikâhtan formalite boşandıktan sonra, eşi ile ilişkisi zina sayılır mı? Lütfen bir açıklama vermenizi rica ederim. Saygılarımla...

Cevap: Kardeşiniz mahkemede boşansa bile içinde boşama niyeti olmadan formalite boşaması gerçek boşama değildir. İslâm’a göre boşama ancak üç ayda tamamlanır. Bir kere boşadığını söyleyen kimse, üç ay içinde boşamadan vazgeçebilir. Karısını öpmesi boşamayı geçersiz kılar. Kardeşinizin ailesiyle yaşaması, ilişkide bulunması zina değil, normal karı koca ilişkisidir.