NAMAZ VAKİTLERİ
Pazar, 08 Eylül 2013 00:00

NAMAZ VAKİTLERİ

Hayırlı vakitler Süleyman Hocam. Size namazla ilgili sorum olacak. Kur’ân-ı Kerim mealiniz ve Kur’ân Ansiklopedisi setinizden de takipettiğim kadarıyla Kur’ân-ı Kerim’de namazın üç vakit geçtiğini öğrendim. Ben işimden dolayı öğle ve ikindi namazlarını kılamıyorum. Namazın 3 vakit geçmesinden dolayı öğle ve ikindi namazlarını kaza yapmamız gerekli midir sizce? Kaza yapmadığımızda farz olan namazı eksik yapmış mı oluruz acaba? Bir de kıldığımız namazların farzlarının kaç rekât olacağı ile ilgili kesin bir emir var mıdır? Okuduğum kadarıyla kaç rekât olmasıyla ilgili bir bilgiye ulaşamıyorum. Bu konuda eksik birşey yapmak istemiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim...

Cevap: Bu konuda çeşitli sorulara yazdığım cevapları size gönderiyorum:

Namaz beştir ama Kur'ân'da anılan namaz vakitleri üçtür. Sabah, akşam ve gece namazları. Kur'ân'da bu vakitlerde namaz kılınması emredilir. Öğle, ikindi ve yatsı namazları Peygamberimizin ictihadıyla kıldırdığı namazlardır. Peygamberimiz bunları cemaatle kıldırdığı için bunlar da farzdır. Zaten farz sünnet tabiri sonradan kullanılmıştır. Peygamberimizin cemaatle kıldığı namazlara farz, kendi başına kıldığı namazlara da sünnet denmiştir. Ama bu tabirler Peygamberimizin kullandığı tabir değildir. Herhalde Peygamber yalnız başına kıldığı namaza Sünnet demez. Çünkü sünnet, birinin âdeti demektir. Peygamber kendi ibadetine sünnet der mi? Kimin sünneti?

Kur’ân namaz için üç vakit belirlemiştir açık açık. İsrâ 78, 79, ve Hûd Suresi. Kur'ân'da emredilen namazlar, gündüzün iki ucunda kılınan (sabah, akşam) ve gecenin bir bölümünde, özellikle seher vaktinde kılınan gece namazlarıdır. Öğle ve ikindi namazları, Peygamberimizin uygulamasıyla farz kılınmıştır. Çünkü Allah'ın Elçisi olan Hz. Muhammed, bu namazları kendi başına değil, cemaatle kıldırmıştır. Böyle olduğu da tevatürle sabittir. Ona uymak Müslümanların boynunun borcudur. Zira Kur'ân, Allah'ı sevenlerin, Peygamber'e uymalarını emretmekte ayrıca: "Allah'a itaat ediniz, Elçi'ye itaat ediniz" emri birkaç yerde vurgulanmaktadır. Benim o yazıdaki amacım, gece namazlarını, özellikle sabah namazını ihmal eden, namaz vaktinde horul horul uyuyan insanları uyarmak idi. Ama insanlar namaz kılmamak veya bizi taşlamak için bahane arıyorlarsa ben ne yapabilirim? Sadece Âhirette eğer fırsat bulursam bana iftira edenleri Allah’a şikâyet ederim.

Nisa Suresinin 102’nci âyetinden, namazın ikişer rek'at kılınacağı anlaşılır. Ancak Peygamberimiz Mekke'de iki rek'atk olarak kıldığı kimi namazları Medine'ye hicretinden sonra dörder rek'at olarak kılmış ve kıldırmıştır. Bu namazlar öğle, ikindi ve yatsı namazlarıdır.