Hakikati arama ve gönül nurlarına erme yolunda; Şans ile neyi anlıyorsunuz? Kur’ân Mezhep gusül
Çarşamba, 20 Temmuz 2011 01:00

Hakikati arama ve gönül nurlarına erme yolunda

Sevgili Hocam, öncelikle sizin gibi aydın ve değerli İslam âlimlerinin basımızdan eksik olmamasını Rabbimden diliyorum. Sizin bilgilerinizden çok istifade ettim, vatan gazetesindeki yazılarınızı da takip ediyordum. Okuyucularınızdan gelen bazı soruları cevaplandırırken daha ayrıntılı bilgi almak için "Görünmez Âlemin İzleri" adli eserinizi tavsiye etmişsiniz. Ben de bu kitabı çok merak ettim ve bu değerli eserinizi temin ettim ve büyük bir heyecanla okudum. Çok güzel bir eser ve bu eser benim hayatıma yeni açılımlar getirdi. Hayatın temel kodlarını veren kitabimiz Kur'ân-ı Kerim'i daha iyi anlamamı ve insan olarak kendimi ve ruh gücümü daha iyi keşfetmeme neden oldu. Ayrıca bu kitabi okumaya başladıktan sonra, kendi özel hayatımda, görünmez âlemin İzlerini yaşadığım birkaç olayla bizzat hissettim. Bu tarifi imkânsız bir mutluluktu benim için. Bunu Rabbimin bana bir ikramı diye düşündüm. Uzun yıllardır bu tarz konularla ilgileniyorum ve sizin değerli fikirleriniz ve okuduğum bu eseriniz beni hakikat denizinde biraz daha derinlere götürdü. Peygamberimiz(s.a.v.) "Allah’ım hayretimi artır" diye dua edermiş. Sevgili hocam, sizin değerli fikirleriniz ve eserlerinizin de katkılarıyla tefekküre daldığım zaman (evrenin yaradılışı, tabiattaki sistemin muazzam isleyişi, insanın kendini keşfetmesi vs.) gerçekten hayretim artıyor ve Yüce Allah’ı hakkıyla bilme noktasına biraz daha yakınlaştığımı hissediyorum. Tam anlamıyla hiçbir zaman anlayamayacağımı biliyorum ama Mevlâ’yı da ancak arayanların bulabileceğini öğrenmiştim tasavvufla ilgili bir yazıyı okurken.

Sizin gibi ömrünü bu kutsal göreve adamış değerli âlimlerimiz sayesinde bizlerin de akılları ve gönülleri bereketleniyor. Allah sizlerden razı olsun. Çok teşekkür ederiz. Sevgi ve saygılarımla. Elif İnci

Cevap: Teşekkür ederim Elif Hanım, "Görünmez âlemin İzleri" sizde mevcut goncanın inkişafına yardım ettiyse kendimi mutlu sayacağım. Size gönül ufuklarının açılması dileğimle selam ve sevgiler yollarım. Süleyman Ateş

 

Şans ile neyi anlıyorsunuz?

Süleyman Hocam Merhaba, Size birisi "İslam'da 'şans' diye bir şey var mıdır?" dese ne dersiniz? Saygılarımla, Görkem Ateş

Cevap: Şans denilen şey kaderin bir görüntüsüdür. Kiminin kaderi dümdüz, hep yükselişe doğru gider, kimininki uçurumlardan, düzlüklerden, yaylalardan geçer. Kimi hayatta hiç üzüntü çekmez, kimi de üzüntülerle yoğrulur. Kur'ân'da iyiliklere eren iyi Müslüman için "Zû hazzın azîm: büyük nasip sahibi, çok şanslı!" denilir. (Fussilet Suresine bakınız). İşte benim şanstan anladığım budur.

 

Kur’ân Mezhep gusül

Din konusunda sadece Kur’ân’ı baz alan okurum şunları soruyor:

1. Kuranda gusül için cünüpken iyice temizlenin kısmı, sizce ağız ve burunu yıkamak da farzdır gibi mi düşünülmeli yoksa sizce ağız ve burnu yıkamadan da gusül olur mu?

2. Kur’an’a göre gusül alma şartı nasıl yorumlanmalı? Gusül sadece cinsel ilişkide orgazm olunca mı farzdır? Mastürbasyon veya rüyada orgazm olma durumunda gusül farz mıdır kesin olarak yoksa yoruma açık mıdır? Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Cevap: Bu sorular ceviz kabuğunu doldurur mu bilemiyorum. Özetle genel kanı, ağız ve burun içinin gusülde yıkanması gerektiği yolundadır. Ama ağız ve burunu yüzden saymayan, iç organ sayan insanlar da nadir de olsa vardır ve bunlara göre ne abdestte ne de gusülde ağzı ve burnun içini yıkamak gerekmez.

Yıkanma meselesine gelince genel kanı orgazm olmasa da cinsel organ, ötekinin içine girince gusül gerekir. Kimine göre sadece girmekle gusül gerekmez. Orgazm gerekir. Mastürbasyon orgazm olduğuna göre elbette bu eylem guslü gerektirir. Keza rüyada cinsel ilişkiyi eğirip boşalmış olanın yıkanması gerekir. Ama cinsel ilişki yaşadığını gördüğü halde külotunda bir akıntı izi yoksa yıkanmak gerekmez. Yani yıkanmayı gerektiren şey, orgazm (boşalma) olayıdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ