BANKA PROMOSYONU HELÂL Mİ? *** KUL HAKKI KONUSU VE REYTİNG
Pazartesi, 26 Ağustos 2013 00:00

BANKA PROMOSYONU HELÂL Mİ?

Hocam Hayırlı Ramazanlar, devlet memuruyum, banka bize yıllık promosyon olarak para veriyor, yalnız bankaların kazancı şüpheli olduğundan bu promosyonu kendim için harcamak istemiyorum. Kardeşim evleniyor, durumumuz sıkışık, ona versem olur mu? Kardeşime haram para mı vermiş olurum? Teşekkürler, Allah'a emanet olun...

Cevap: Banka gönül rızasıyla çalışanlarına promosyon yani ikramiye veriyor. Size niçin helâl olmasın? Bankaların kazancı şüpheli ama şüpheli olmayan ne var ki? Emekli sandığının geliri şüphesiz mi? Bir araştırın bakalım onun geliri nereden sağlanıyor? Bana göre siz o poromosyonları alır, ailenize harcarsınız. Tabii durumu zayıf olan kardeşinize harcamanız daha makbuldür.


 

KUL HAKKI KONUSU VE REYTİNG

Sayın profesör saygılarımı sunarım, sağlığınıza dua ederim. Efendim geçen cuma günü tv. de bir hoca-hatta profesör. Diyordu ki Minada resullulah’ın iki gün yüzü gülmedi. Hz. Ebubekir sordu. Resululah da:

– Ya Ebabekir bir dua ettim, kabul olunmadı, onun için dedi. Ve izah etti. Dünyada kul hakkı yiyenler, ahirette hesap verirken, onların sevapları, haklarını yedikleri kişilere verilir.. Ancak sevapları bittiği halde, diğer haklarını yedikleri kişiler gelir, haklarını isterler. Artık sevapları olmadığı için onu cehenneme atarlar. Resulullah devam eder. Ben, Cenabı Hak’tan niyaz etim. Böyle kulların -verecekleri- o alacaklılara Cenabı Hak.. kendi canibinden versin..bu dünyada onun bunun hakkını yiyen l kişi de cennete girsin...İşte durum budur...Duam kabul oldu, demiştir.... dedi, o hoca o profesör hocam.

Ben mutmain olmadım... Zavallılar, fakirler yoksullar, yetimlerin haklarını dünyada yiyen zalimleri bir de Cenabı Hak mükâfatlandırsın, onların borcunu alacaklılara verip onları cennetine koysun...Bu bana ters geldi. O zaman KUL HAKKI NEDİR...İSTEDİGİN KADAR YE - yetimim malını fakirin, zavallının malını vs. beni affet hocam, inanamıyorum, dünyada hakkı yenilen zavallılar....o haklarını yiyen zalimlere gücü yetmez ve seni Allah’a havale ettim, elim et yakanda olacaktır öbür dünyada der... Bir de Allah onları affeder ve kendi canibinden bu borçları öderse bu espirinin ne anlamı kalır?.. Bu zavallı kitle kime nasıl nereye yalvarsın şikâyet etsin?..

Bu olayda bir yanlışlık var bence. Zalimlere yani zavallıların mallarını dünyada yiyenlere yardımdır bu fetvalar. Özür diliyorum, cevap verirseniz mutlu olurum. Gerçek nedir?... Saygılarımla ......

Cevap: Bu söz ve sav, din uzmanı olan bir profesörün söyleyeceği söz değildir. Ne demek yahu Peygamber, Allah ile karşılıklı konuşuyor mu? İnsan, beşer olarak Allah ile konuşamaz. Şayet kendini Hak sevgisinde yok ederse o zaman da artık kendisinin ne iradesi kalır, ne bir isteği, ne de Alah'tan bir şey isteyecek durumu. Bu düzmeceleri kitaplara sokmuşlar, bu kocakarı düzmecelerini maaesef televizyon ekranlarında halka pompalıyorlar. Zavallı halk da bu saçmalıkları dinliyor. Hem de bayıla bayıla dinliyor. Ne diyelim, halk bu tür insanlara kulak vermese bunlar ekranlara çıkarılmazlar. Meşhur sözdür:

“Ma'rifet iltifata tabidir Müşterisiz metâ zayidir.”

Dinlemeyin kardeşim bu adamları, bu hurafe aktarıcılarını dinlemeyin. Bunlar ya akıllarını hiç kullanmıyorlar, hurafeleri aktarıyorlar. Ya da bile bile sırf reyting sağlamak için bu hurafeleri aktarıyorlar. Her iki durumda da bir gün yaptıklarının hesabını Yüce Divanda verirler. Bu yalanları halka yayanlardan elbette hesap sorulacaktır. Çünkü Peygamberimiz: "Benim üstüme kasten yalan yapıştıran kimse cehennemdeki yerine hazırlansın!" buyurmuştur.