NUR SURESİ 31. AYET NEDEN İNMİŞTİR? *** TAKDİR VE TEŞEKKÜR
Pazar, 11 Ağustos 2013 00:00

Çağrı filminde Hind'in giydiği kıyafet genel kabul görmüş ise

NUR SURESİ 31. AYET NEDEN İNMİŞTİR?

Hocam selamlar,

Birkaç gün önce TV'de Çağrı filmini izlerken Ebu Süfyan'ın karısı Hind'in kıyafeti dikkatimi çekti. Halk diliyle "kapalı" bir tarzda idi. Sadece başörtüsü enseden bele doğru iniyordu. Sonra Nur suresinin 31. ayetini okudum.

Ben elbette ki ilahiyatçı değilim ve Arap dilini de hiç bilmem. Sadece Kur'ân tercümelerini ve diğer eserleri okur, aklımı ve vicdanımı çalıştırırım. Okuduklarımdan varabildiğim şudur: Bu âyete bakarak "Allah kadınların başlarını örtmelerini farz kılmıştır" demek doğru değildir. Bu "zinaya yaklaşmayın" gibi bir hüküm ifade içermiyor (tercümelerdeki ifadelerden anladığım). Ancak ifadeden "başörtüsü takıyorsunuz ama göğüslerinizin görünmemesi konusunda dikkatsiz davranıyorsunuz" gibi bir manaya varılabilir, sanırım, o devirde kadınların başörtülerini boyunlarının arkalarından salmalarını dikkate alırsak (Hind'in başörtüsü de bu şekilde).

Anladığım kadarıyla başın örtülmesi ile ilgili tam bir ittifak yok İslam dünyasında. Ancak göğüs yırtmaçlarının (dekoltesinin) kapatılması ya da kıyafette olmaması gerektiği ittifak konusu. Sizin başörtüsü konusundaki görüşünüz nedir? Bir de tam ittifak olmayan konularda nasıl düşünmeli ve hareket etmeliyiz?

Saygılarımla...

Cevap: Anlayışınız nispeten doğrudur. Başörtüsü İslâm'ın orijinal emri değil, Arapların köklü geleneğidir. Başörtüsü hür'lüğün simgesiydi. Cariyelerin başlarını örtmelerine müsaade edilmezdi. Bu husus İslam’dan sonra da devam etmiştir. Benim ayrıntılı görüşümü öğrenmek istiyorsanız Nur Suresinin 31-32. âyetlerine yaptığım açıklamayı "Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri"nden okuyabilirsiniz.

 


 

TAKDİR VE TEŞEKKÜR

Muhterem hocam bizleri ilminizle aydınlatmaya devam ettiğiniz için Allah(c.c) sizden ve cümlenizden razı olsun, bu değerli eserlerinizi yazmakla kalmayıp sesinizden bizzat okuyarak, yorumlayarak bizlere sunmanız bizler için çok daha farklı ve kıymetli bir anlam içeriyor. Çünkü hepimiz iş hayatının yoğunluğu içindeyiz, vaktimiz arabada veya dışarıda geçiyor. Kitabı elimize alıp okuyacak zaman ve mekândan yoksunuz ama ben sizin sesinizden en önemli bilgilere araba kullanırken, çocuğumu beklerken, iş yaparken ulaşabiliyorum. Sağolun hocam bizim için çok değerlisiniz. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin inşaallah âmin...

Cevap: Teşekkür eder, dareyn saadeti dilerim...