HIRSIZLA TİCARİ İŞLEM YAPMAK CAİZ Mİ? *** DESTEK VE TAKDİR YAZISI
Cuma, 09 Ağustos 2013 00:00

HIRSIZLA TİCARİ İŞLEM YAPMAK CAİZ Mİ?

Muhterem Hocam, yazılarınızla bizi aydınlattığınız için öncelikle teşekkürlerimi kabul buyurmanızı dileyerek Allah sizden razı olsun diyorum.

Muhterem Hocam, benim çalışma muhitim olan Ist. Aksaray'da şahit olduğum bir konuda çok rahatsız oldum ve size başvurma gereği duydum. Çevremizde; gasp, kapkaç, hırsızlık gibi üzücü ve utanç verici olaylar sık sık yaşanmakta ve bu kötülükleri yapan şahıslar genelde çevre esnafınca bilinmekte ve tüm mücadelelere rağmen önü alınamamaktadır. Benim bu noktada sorum şu: Bu kötülükleri yapan şahıslar tanınmasına rağmen bunlara mal satmak veya ticari anlamda alışverişte bulunmak dinimiz açısından uygun mudur? Zira öylesine olaylara şahit oluyorum ki, bazı esnaf bu şahıslara mal satarken "demek ki iyi vurgun yapmış" yorumunda dahi bulunabiliyor, beni asıl üzen ve rahatsız eden "haram ve günah olduğu bilinen" bir paradan kâr amacıyla faydalanmanın inançlarımıza, vicdanımıza ve insanlık değerlerine uygunluğu?????

Bu konuda da beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım. Ayrıca "irşad" edici yazılarınızı büyük bir keyif ve huzurla okumaktan bizi mahrum etmemeniz dileğiyle saygılar sunuyorum. Allah yardımcınız olsun, Muhterem Hocam...

Cevap: Elbette çalıntı olduğu bilinen bir para karşılığında mal satmak caiz değildir. Çünkü bu, bile bile hırsıza yardım etmek ve yine bile bile bir başkasının hakkının gasbedilmesine razı olmak anlamına gelir. Ama kim olursa olsun, alışveriş yapmak üzere gelen müşteriye, elindeki paranın çalıntı olduğu bilinmedikçe mal satmakta sakınca yoktur. Belki hırsız da olsa alışveriş için getirdiği para, helâl yoldan kazandığı para da olabilir. Ama haram yoldan kazanıldığı biliniyorsa o kişiye mal satılmaz. Zaten her Müslüman’da bu bilinç olsa, hırsızlık da olmaz, gasb da olmaz, rüşvet de olmaz. Ama nerede o şuur ve helâli haramı gözetme. İnsanları öyle bir dünya hırsı bürümüş ki para gelsin de nereden gelirse gelsin, zihniyeti yaygınlaşmış. Allah yardımcımız olsun!

 


 

DESTEK VE TAKDİR YAZISI

Muhterem Hocam.....; Bugün Milli Piyango konusundaki yazınızı okudum. Kendi görüşleri dışında hiçbir görüşe tahammülü olmayanlara karşı verdiğiniz cevabın son cümlesi "keşke bizi eleştirmek ve bize kara çalmak isteyenler, bizim kadar Kur'an’ın özüne bağlı kalsalar. Atalar sözüne değil de Kur'an’ın özüne uysalar" Evet bu cümle şu mübarek Ramazan gününde ilahi bir bomba gibi beyinlerinde patlasın. Yüce Allah onlara akıllarını kullanabilme yetkisini ihsan etsin. En derin saygılarımla....

Cevap: Teşekkür ederim İlhan Bey.