ŞANTAJ OLARAK KULLANILAN BOŞAMA SÖZCÜĞÜ
Cumartesi, 03 Ağustos 2013 00:00

ŞANTAJ OLARAK KULLANILAN BOŞAMA SÖZCÜĞÜ

Selamun aleykum, Sayın hocam, biz eşimin altınları ile bir araba aldık. Arabayı genelde eşim kullanıyor. Ama arada gerekli durumlarda da ben kullanıyorum. Ama bana kızdığında sürekli olarak araba konusunda benim canımı sıkıp duruyor ve ben de bu duruma çok kızıyordum. Bundan yaklaşık iki ay kadar önce (tam emin olmamakla birlikte üç ayın dolmadığını düşünüyorum) yine bir tartışma esnasında sinirli bir anımda dedim ki "bir daha bu arabaya binersem boş ol." Tabii sinirlerimiz yatışınca ve aklıselim ile düşününce ikimiz de çok üzüldük. Ve ben konuyu araştırmaya başladım. Sonuç olarak kafamda şöyle bir algı oluştu. "Bu tür bir söz geçersiz olmalıdır çünkü sinirli iken söylenmiştir. Geçerli olsa bile bu boşama yemini olarak değerlendirilebilir ve bu durumda kefaret gerekir." içimde bir takım şüpheler olsa da ben o arabaya bindim ve nikâhımızın devam ettiğini düşündüm.

Bu ilk olay üzerinden daha yaklaşık iki ay geçmiş iken maalsef aynı hatayı yine tekrarladım ve bu sefer "arabayı alırsam boş ol" dedim. İkinci seferinde daha sinirli idim. Hem de "binersem" yerine "alırsam" dediğim için onunla birlikte arabaya biniyoruz ama ikinci olaydan sonra ben daha tek başıma binmedim. Allah biliyor ya, bu iki olayda da asla ve asla eşimi boşamayı değil, sırf ona bir zorluk olsun ceza olsun diye kendimi arabaya binmekten men etmek için söyledim. Çünkü çok iyi araba kullanamaz. Mesela bensiz uzun yola çıkamaz. Hocam yine ikimiz de çok pişmanız ve üzgünüz.

Yukarıda da belirttiğim gibi, boşanma konusu ile ilgili daha vermiş olduğunuz çeşitli cevapları okudum. Hatta başka ilahiyat profesorleri hocaların makalelerini de okudum. Özellikle Abdulaziz Bayındır hocanın ve sizin benzer bir soruya vermiş olduğunuz cevaptan anladığım kadarıyla, bizim olayımızda Kur’ân’a uygun bir boşama vaki olmadığından boşanma geçersiz olmalıdır! Yani düşünüyorum ki, bizim üç nikâh bağımızın tamamı hala sağlamdır. Aklım buna kanaat getirse de yine de "acaba atladığım, değerlendirmem gereken başka taraflar var mı? Bir hata mı yapıyorum?" sorularını kendi kendime sürekli olarak soruyorum. Çünkü bunun aksini söyleyen fıkhi yorumlar da mevcut. Hatta sıradan bir müftiye ya da imama danıştığımızda aldığımız cevap genelde üzücü.

Sayın hocam bu konudaki değerlendirmeniz ve fetvanız bizim için kıymetli olacaktır. Saygı ve hürmetlerimle.

Cevap: Kızgınlık anında söylediğiniz sözün bir değeri yoktur. Kur'ân'a göre boşama her ay bir talak vermek suretiyle üç ayda tamamlanır. Siz boşama sözünü bir oyuncak haline getirmişsiniz, tehdit için kullanıyorsunuz. Bu boşama değil, eşinize karşı bir şantaj sayılır. Boşayacaksanız doğru dürüst şartlarına riayet ederek boşarsınız. O da şöyle olur. Kadın âdetinden temizlenir, ona yaklaşmadan bir kez boşarsınız. Böyle üç temizlik süresi geçer. Her temizlik içinde kadına hiç yaklaşmadan boşarsanız, üç ay sonunda bütün nikâh bağlanırınz kopar. Bunu çok yazdım ama yine aynı şeyler soruluyor.