KAZA ORUCU *** AĞLAMAK NAMAZI BOZAR MI?
Cuma, 02 Ağustos 2013 00:00

KAZA ORUCU

Hocam çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sorum, kısaca şöyle: Kur’ân’da tutulamayan ramazan oruçlarının kazası hakkındaki ayet benim anladığım kadarıyla: kim hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutması emri var. Yani sayıyı tamamlamamız emrediliyor. Geçenlerde şöyle bir şeyle muhattap oldum. Diyelim ramazanda hastalandın, ramazanın belirli bir kısmını tutamadın. Kişinin bu orucu gelecek seneki ramazana kadar tutuması şart mı? Gelecek seneki ramazandan sonra tutsa veya tamamlasa olmaz diye bir şeyler duydum. Bunun Kur’ân’daki ayette dayanağını bulamadım, doğru olup olmadığından emin olmadım...

Cevap: Önce bir hatanızı düzelteyim: muhattap değil, muhatab'dır. Duyduğunuz fetva ise yanlıştır. Bir özür dolayısıyla tutulamayan farz oruç, istendiği zaman kaza edilebilir. Ertesi yıl Ramazan orucundan sonra da kaza edilebilir.

Sanıyorum oruç meselesini namazla kıyas ederek böyle söylüyorlar. Bir özür ile bir iki vakit namaz kılamayan kimse, kılma imkânına kavuşunca önce kılamadığı namazları kılar, sonra içinde bulunduğu vaktin namazını kılar. Buna namazların cem'i denilir. Namaz için böyle cem uygulaması mümkündür, çünkü bu, Peygamberimizin uygulamasına bağlıdır. Peygamberimiz Hendek Savaşında kılamadığı birkaç namazı birlikte ve sırasıyla kılmıştır. Ama oruç için böyle bir uygulama yoktur. Çünkü oruçları cem etmek mümkün değildir. Ramazan girince, içinde bulunulan Ramazan orucu tutulur, sonra vakit ve imkân elverdiği zaman kazaya kalmış oruç kaza edilebilir. Önceki yılın kazaya kalmış orucu, bu ramazan orucuyla birleştirilemez. Çünkü bir ay içinde iki oruç tutulamaz. Kur’ân herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimsenin, başka günlerde tutacağını buyurmaktadır. Ömür sonuna dek bütün günler, başka günler tabiri içine girer.


 

AĞLAMAK NAMAZI BOZAR MI?

Saygıdeğer kiymetli Hocam, yazılarınızı okumak kalbimi rahatlatıyor. Allah sizden razı olsun.

Hocam bugün bir misafirlikte bulunmam nedeniyle namazlarımı kılamadım. Ancak eve döndüğümde abdestimi alıp namaz kılmak için hazırlandığım sırada çok ama çok ağladım içimden gelerek. Bu ağlayış elimde değildi ve bir neden yoktu dünya hayatımla ilgili. Ancak o kadar şiddetle ağlıyordum ki elimde olmadan, birden secde etmediğim, namazımı kılmadığım için Allah’ın emrini yerine getirmediğim için gönlümün acı duyduğunu anladım. Namaz boyunca ağlamama engel olamadım. Rabbimin işlediğim günahlar nedeniyle beni affetmesinden başka bir üzüntüm yoktu. Daha önce de namazımı ihmal etmiştim ancak bu sefer gönülden namaza ve Rabbimin affını dilemeye bağlandığımı fark ettim. Ağlamam nedeniyle namazlarım bozulur mu?

Ancak ben ağlarken Rabbimin beni affedeceğini, onun rahmetinden ağladığımı düşündüm. Sizce böyle düşünmem dogru mudur?

Sevgili Hocam, bana çok kısa da olsa bir cevap vermenizi dilerim. Allah sizden razı olsun. Dua ve selametle kalın...

Cevap: Ağlamak namazı bozmaz. Özellikle dünya gailesi için değil de Allah için ağlamak, kusurunu düşenerek ağlamak namazı bozmak şöyle dursun, namazın sevabına sevap katar. Peygamberimiz de zaman zaman namazlarında ağlardı. Hz. Ebubekir namazda ağlardı. Tasa için değil, Allah korkusundan ve Allah'a sevgi ve saygıdan ağlardı. Arabistan'da arkasında teravih namazı kıldığım bir imam vardı ki özellikle kunut duasında hıçkıra hıçkıra ağlardı.