NEDEN ZEKÂT NAMAZLA BİRLİKTE ANILIR? *** NEDEN KUR’ÂN’DA ALLAH, “BEN” DEĞİL DE “BİZ” KULLANIYOR? (1)
Salı, 30 Temmuz 2013 00:00

NEDEN ZEKÂT NAMAZLA BİRLİKTE ANILIR?

Selamlar hocam, Kur’ân’da namaz, yani salât geçen ayetlerle zekâtın aynı anda anılmasının hikmeti nedir? Ahadiyyette bunu nasıl anlamalıyız? Selamlar...

Cevap: Zekât da namaz gibi temel ibadetlerdendir. Namaz ruhun temizlenmesini, zekât da malın temizlenmesini sağlar. Biri manevi, öteki maddi temizliği sağladığından genelde zekât namaz ile birlikte anılmıştır. Ayrıca zekâtın bir anlamı da arınmadır. Bunda namazın, ruhu arındırdığı mesajı verilir. Nitekim A'lâ Suresinde "Tezekkî eden (arınan, zekât veren); Rabbinin adını anarak, sadece Allah'ı düşünerek namaz kılan insanın felah bulduğu" vurgulanmaktadır. Ayrıntı için "Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri" adlı eserimizde A'lâ Suresinin tefsirine bakılmalıdır.

 


 

NEDEN KUR’ÂN’DA ALLAH, “BEN” DEĞİL DE “BİZ” KULLANIYOR? (1)

Soru 1: Saygıdeğer Hocam, öncelikle Allah sizden razı olsun. Sorulara verdiğiniz cevaplar dini bilgimi zenginleştirdi. Allah sizden razı olsun.

Hocam, yüce Allah bazı ayetlerde kendisinden söz ederken "Biz" tabirini kullanıyor, örneğin sizin yazdığınız mealde geçen bir ayet: Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığını biliriz, çünkü biz ona şah damarından daha yakınız.”  Mealindedir.

Hocam neden "biz" sifatı kullanılmış? Elbette Yaradan birdir, ancak söylenmek istenen nedir "biz" ile?

Bu oldukca aklıma takılıyor. Zamanınız olur da bir yanıt verirseniz beni aydınlatmış olursunuz.

Soru 2: Hocam komşunun oğlu 35-40 yaşlarında akıl özürlü, annesi de 75-80 yaşlarında. Benim ablam komşunun oğlunu yıkamaya gidebilir mi?

Soru 3: Hocam şeriat denilince ne anlamamız gerekiyor? Hep şöyle deniliyor bir grup tarafından. Hırsızlık yapanın eli kesilir, zina eden taşlanır, vs... Bunlar doğru mu? Kur’ân’daki bu gibi hükümleri (recm Kur’ân’da yok) özellikle el kesme! Şeriat gelse bunu uygulayacak mıyız?

Soru 4: Kıymetli Hocam, 1- Evde tek başına kılınan sabah namazının farzında; birden fazla sure okunması doğru mudur?... Örneğin; Fatiha'dan sonra sırasıyla Fil, kureyş, iza câe nasrullah, Tebbet, Velasr-ı ve Kevser ilk rekatta.. İkinci rekatta ise yine Fatiha'dan sonra; Kadir, Maun, Felak, Nas ve İhlas okunması ve sıralama doğru mudur?..

2- Bu sureleri okurken her sure için besmele çekmek gerekir mi?... Saygılarımla...

Hocam, Yüce Dinimizin gerçekleriyle bizleri buluşturmanız, her türlü övgünün üzerindedir.. Bu konudaki hizmetlerinizden dolayı sizi yüceltmeye kelimeler yetmez.. İyi ki varsınız ve bizimlesiniz...

Cevap 1. Bu tür sorulara çok cevap verdim. Kısaca "Biz" tabiri ululuk belirtisidir. Padişahlar genelde "Ben" demez, "Biz" derler. Allah bütün evrenin padişahıdır. Bütün evren O'nda vardır. İşte bütün evrenin de kendisiyle beraber olduğunu belirtmek üzere "Biz" ifadesi kullanılmıştır. Büyüklüğe yakışan da budur. Ayrıca bunun başka izahları da vardır. Ayrıntıyı "Soru ve Cevaplarla İslam" adlı eserimizde bulabilirsiniz.

Cevap 2. Ablanız, akıl özürlü bir hastaya yardım edebilir, onu yıkayabilir. Bu noktada ablanızın durumu hastabakıcının durumu gibidir. Hastabakıcının hasatsına bakmasında, ona temizliğini yaptırmasında bir sakınca yoktur.