SECDE, ALLAH’A SAYGIYI BELİRTİR
Çarşamba, 24 Temmuz 2013 00:00

SECDE, ALLAH’A SAYGIYI BELİRTİR*

Bazı surelerde birçok secde ayeti var. Bu sureleri okurken secde ayetini de tekrarlamak zorunda kalıyorum. Her okuyuşta secde yapmak gerekiyor mu?

Cevap: Ezberlemek için okuyan kimsenin secde etmesi gerekmez. İstediğiniz kadar okuyun, sonra kalkıp hepsi için bir secde edersiniz. Aslında secde ayetlerini duyunca secde etmek kesin bir hüküm değil, bir yorumdur. Çünkü ayetlerde evrenin Allah’a boyun eğdiği veya meleklerin yahut müminlerin secde ettikleri belirtilir. İşte bununla uyumlu olarak okuyanın veya duyanın da secde etmesi uygun görülmüştür. Ayrıca Peygamberimizin bu ayetleri okuduğunda secde ettiği, arkasındaki arkadaşlarının da secde ettikleri hadislerde anlatılmaktadır.

Hanefilere göre secde ayeti okuyan veya dinleyen kimsenin secde etmesi vacip (gerekli), diğer mezhep imamlarına göre sünnettir. Hanefilere göre secde ayetinin namazda okunmasıyla namaz dışında okunması arasında fark vardır. Namazda secde ayeti okuyan, eğer okumasının bitmesine üç ayetten çok varsa hemen tekbir alıp secde eder. Namaz dışında secde ayeti okuyan kimsenin derhal secde etmesi gerekmez. Hayatının sonuna dek ertelese dahi günahkâr olmaz ise de özürsüz olarak ertelemek hoş değildir.

Secdenin gerekmesi için ayeti bizzat okumak veya ergenlik çağına ulaşmış, akıllı birinden dinlemek gerekir. CD’den veya televizyondaki bant yayınından dinlemek secdeyi gerektirmez. Secde ayeti aynı mecliste ne kadar tekrar edilse hepsi için bir secde yeter. Ancak değişik yerlerde okununca her biri için ayrı secde gerekir. Şafiîlere göre secde ayeti okuyup da secde etmek istemeyen kimsenin dört kez, “Subhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illâllahu vallahu ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm: Allah’ı eksikliklerden tenzih eder, O’na hamdederim. Allah’tan başka tanrı yoktur. Allah en büyüktür. Kuvvet ve kudret ancak yüce ve ulu Allah’ın yardımıyla olur” okuması, secde yerine geçer.

Nitekim camiye giren kimse iki rekât tahiyyetu’l-mescid (mescidi selamlama) namazı kılar. Bu namazı kılmayan kimsenin de dört kez, “Subhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illâllahu vallahu ekber velaâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm” okuması yeterli olur. Secde tam namaz olmadığı için abdestsiz de yapılabilir. Maksat Allah’a saygıyı belirtmektir.

 

*yazı arşivden alınmıştır