BORÇ, KUL HAKKIDIR *** BEN ALDIRMAK
Salı, 23 Temmuz 2013 00:00

BORÇ, KUL HAKKIDIR

Hocam,

a) Borcu olmayan ya da varsa borcunu ödemekte zorlanmayan adam ((ve ödemeye niyeti olan adam )) (( borcunu ödememek amacıyla değil)) ileride bir sebepten dolayı iflastan korktuğu için eşine ya da çocuklarına nakit parayla ya da katılım bankaları vasıtasıyla ev araba ya da mal mülk alırsa ya da devrederse (( borcunu aksatmayacak şekilde)) günaha girmez, değil mi hocam?

b) O şekilde eşine ya da çocuklarına ev ya da araba alan ya da devreden birisi beklenmedik şekilde iflas ederse ve borçlarını çocuklarına ya da eşine aldığı malları kullanmadan ödemeye çalışsa ((bunun için elinden geleni yapsa ama sadece kendine ait mallarla ve imkânlarla ödemeye gücü yetmez ve o şekilde ölürse)) ((örneğin bütün mallarına haciz gelse ve maaşının bir bölümüne haciz gelse)), ve bunu caiz olarak görürse günahkâr olarak ölmez, değil mi hocam? 

Cevap: Sorunuz çok acayip. Borcu olan kimse önce borcunu öder, sonra çocuklarına veya ailesine mal mülk alacaksa alır. Borcunu ödemeden ölen kimsenin, malı taksim edilmeden borcunun ödenmesi gerekir. O durumdaki insanın da hasta yatağında borcunun ödenmesini vasiyyet etmesi icabeder. Hayatında borcunu ödemeyen kimse, ölüm halinde varisleri boru ödemezlerse elbette ölen kimse Hak nezdinde sorumlu olur. Borç, kul hakkıdır. Kul hakkının sorumluluğu ağırdır.

 


 

BEN ALDIRMAK

Hocam ben aldırmak günah mıdır?

Cevap: Ben, size rahatsızlık veriyor, görünümünüzü bozuyorsa aldırmak günah değildir. Kim günaholduğunu söyledi bilmiyorum. Kadın, güzelliği için kendine bakar, makyaj yapar. Bu, kadının doğası gereğidir.