HZ. ALİ’NİN KIZI HANGİ HALİFE İLE EVLENDİ? *** VEKÂLETLE NİKÂH KIYMA
Salı, 16 Temmuz 2013 00:00

HZ. ALİ’NİN KIZI HANGİ HALİFE İLE EVLENDİ?

Benim bir sorum olacaktı.... Hz Ali’nin kızının, Hz. Ebubekir’le evlendiği söyleniyor, doğru mudur bu? Peygamber Efendimizin eşleri kimlerdir ve hangi halifenin kızlarıdır?. Teşek­kürler

Cevap: Hz. Ali'nin kızı Ebubekir’le değil, Hz. Ömer’le evlenmiştir. Peygamberimizin vefatı sırasında dokuz eşi vardı. Eşlerinden biri Hz. Ebubekir'in kızı Âişe; biri de Hz. Ömer'in kızı Hafsa'dır. Öteki eşleri hakkında ayrıntı için Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri adlı eserimizin Ahzâb Suresinin tefsirine bakmalısınız.


 

VEKÂLETLE NİKÂH KIYMA

<Hayırlı Ramazanlar Hocam

Sizden bir konu hakkında bilgi danışmak istiyorum. Amerikada yaşayan bir arkadaşım var ve Müslüman bir Türk kızla beraber yaşıyorlar. Bunu dini alanda resmiyete kavuşturmak istiyorlar. Bu konuda benden yardım istedi ve bir imam ile görüşerek onların nikâhını Türkiye’den kıydırmamı istedi. Kızın da bu şekilde bir isteği var. Dinimizde böyle bir durum var mıdır? Bu şekilde vekâlet ile imam nikâhı kıyılabilir mi? Teşekkürler.

Cevap: Evet, vekâlet ile imam nikâhı kıyılabilir. Zaten eskiden hep böyle yapılırdı. Bir adam gider, kızdan falan ile evlenmeyi kabul ettiğine ve kendini bu konuda vekil ettiğine dair söz alır. Bir başka adam da gider, erkekten böyle vekâlet alır. Sonra bu iki vekil, imamın sorularını cevaplandırıp nikâhı kıyarlar. Bu böyle olacağı gibi bugün telefonla da kız ve erkek, imama evlenmeğe muvafakatlerini bildirirler, imam da telefonda dua edip nikâhı kıyar. Ama buna ne gerek var? Orada iki şahid bulun. Namaz kılmasını bilen bir adam da kızla erkeğe birbirlerini kabul ettiklerine dair üç defa söz alsın. Kız ve erkek bunu kabul ettikleri takdirde adam da "Nikâhı kıydım" deyip bildiği bir duayı okusun. İşte dini nikâh budur. Yalnız erkeğin kıza mehir belirleyip vermesi gerekir. Kız isterse mehrini almaz, kocasına bağışlar.