HZ. EBUBEKİR'E İFTİRA MI ATILIYOR?
Çarşamba, 19 Haziran 2013 00:00

HZ. EBUBEKİR'E İFTİRA MI ATILIYOR?

Hocam selamlar, bir linkte yer alan linkte Hz. Ebubekir'in isyan eden Arap kabilelerine gönderdiği mektubun içeriği yazılmış. Kur'an’a da atıfta bulunulmuş ve malını ve canını İslam için ortaya koymuş bu büyük ruha ait olduğu iddia edilen yazı aşağıdaki yer alıyor:

Ebu Bekir'in öteki Arap kabilelerine gönderdiği mektupta şu ifadeler vardı: “Muhacirler, Ensar ve iyilikle uyanlardan kurulu bir ordu başında fi­lancayı size gönderdim. Ona, Allah'ın mesajına çağırıncaya kadar kimseyle sa­vaşmamasını ve öldürmemesini emrettim. Kim ona yanıt verir, dediğini kabul eder, kötülükten vazgeçer ve iyilik yaparsa, onu destekler ve ona yardımda bu­lunur. Kim karşı çıkarsa, bu yüzden onunla savaşmasını emrettim. Geriye ka­lanları yakalamasını, ateşte yakmasını, öldürmesini, kadın ve çocukları da tutsak etmesini emrettim”

Bedir tutsaklarını okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakmış olan Peygamberin yanında yıllarını geçirmiş bir bu şekilde bir talimat vermiş olabilir mi? Saygılarımla.

Cevap: Kardeşim ben o tür linklerle vakit kaybedecek insan değilim. Ebubekir'e iftira edenler çoktur, onu neredeyse Peygamber'le eşit yapmaya kalkanlar çok olduğu gibi. İnsan insandır, hatasız insan olamaz. Hz. Ebubekir büyük bir devlet adamıdır, ama Peygamber kızının hakkı olan Fedek toprağını ona vermemesi de kanaatime göre onun hakkında uygun bir davranış değildir. Ordularına verdiği emrin birinci şıkkı doğrudur, ama itaat etmeyenlerin yakılmasını emretmesi ona iftiradır. Bunu Ebubekir değil, Kur'ân'ı bilen hiçbir Müslüman yapmaz. Çünkü Peygamberimiz, yakarak azabetmenin ancak Allah'a özgü olduğunu bildirmiş ve insanları ve diğer canlıları diri diri yakmayı yasaklamıştır. Yaş ağaç yakmak dahi hoş görülmez. Kitaplarda yazılan her şey de doğru değildir. Hadis ve tarih kitaplarında daha genel tabiriyle rivayet kitaplarında dünya kadar abartılar, iftiralar, uydurmalar vardır. Bilim adamının görevi bunları olduğu gibi aktarmak değil, akıl süzgecinden ve Kur'ân filtresinden süzerek nakletmesidir. Yoksa insan bu iftiraları yaymaktan ötürü sorumluluk altına girer. Çünkü bu dünyadan ötede bir sorumluluk âlemi, ceza ve nimet yurdu vardır!