PEYGAMBERLERİN TEMEL MESAJI ORTAKTIR *** SÜNNET VE FARZLAR
Salı, 11 Haziran 2013 00:00

PEYGAMBERLERİN TEMEL MESAJI ORTAKTIR*

Hıristiyan bir komşum var. Yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez. Geçen hafta o da namaza başladı. Tabii ki sizin sayenizde. Vatan Gazetesi’nin promosyonu olan kitabınızı okuması için kendisine vermiştim. Orada soru soran bir okurunuza, kitap ehli bir kadınla Müslüman bir erkeğin evlenebileceğini yazmışsınız ve kitap gelen her dini kabul etmemizi fakat en son inen Kuran’ın emirlerini yerine getirmemiz gerektiği ve buna benzer soru ve yanıtları okumuş, etkilenmiş. Ben de kendisine namazın kılınış şeklini yazarak verdim. Ne kadar başarılı oldum bilemiyorum ama kendisi son derece memnun. Geçmişte Hıristiyanların da namaz kılıp oruç tuttuğunu öğrenmiş. Ben de namaza yeni başladığım için çok şey bilmiyorum. Komşuma nasıl yardımcı olabilirim?

Cevap: Hıristiyan komşunuzun namaza başlaması ne güzel. Eğer bunda benim payım varsa kendimi bahtiyar sayarım. Şunu iyi bilin ki, bütün peygamberlerin temel mesajı ortaktır: Allah’a kulluk, salih amel, güzel ahlâk ve ahirete kesin iman. Peygamberler insanları bu hedeflere yönelten Tanrı elçileridir. Onlar birbirlerine saygılıdırlar. Bir sonra gelen, bir önceki peygamberin izinde olduğunu vurgulamıştır. Arkadaşınıza “İlahi Dinlerin Ruh Birliği”, “İslâm’da Güncel Tartışmalar” ve “Görünmez Âlemin İzleri” adlı eserlerimi okumasını tavsiye ederim. Bu eserler ona ışık tutabilir, daha da bilinçlenmesine yol açabilir.



SÜNNET VE FARZLAR*

Peygamberimizin sünnet namazlarını hiç camide kıldırmadığı, hep evinde kendi başına kıldığını, bir internet sitesinde okudum. Camide sadece farz rekâtları kıldırdığı ifade ediliyor. Bu durumda namaz bölünmüş olmuyor mu?

Cevap: Peygamberimizin camide hiç sünnet kılmadığı sözü doğru değildir. Genelde farz olmayan, kendiliğinden kıldığı namazları evinde kılardı. Camide cemaatle kıldırdığı namazlara farz, kendi başına kıldıklarına da sünnet denmiştir. Ama zaman zaman camide de sünnet namazları kılmıştır. Mesela Teravih namazını iki-üç gün camide kendi başına kılmış, bunu görenler de camide tek başına namaz kılmışlar. Peygamberimiz cemaatin git gide arttığını görünce bu namazı herkesin evinde kılmasını emretmiştir.

 

*yazı arşivden alınmıştır