GECE NAMAZI RUHU ARINDIRIR *** TÜM AYETLER ÖNEMLİDİR
Pazartesi, 10 Haziran 2013 00:00

GECE NAMAZI RUHU ARINDIRIR*

Gece namazlarını 12 rekât olarak kılıyorum. Bazen 18-20 rekât oluyor. Bu namazları hiç uyumadan kılıyorum. Namaz vakti gelene kadar televizyondan açık oturum programlarını izliyorum. Bu kıldığım, gece namazı yerine geçiyor mu?

Cevap: Gece namazı, gecenin ortasında kılınan namazdır. Kendini dine verenler geceleyin, seher vakti denilen zamanda kalkıp namaz kılar, ibadet ederler. Çünkü gece namazı ruhu arındırmada, huzur vermede çok etkilidir. Ama ille de uyumak şart değildir. O vakte kadar uyumayan ve o saatte namazını kılan, zikrini yapan kişi de gecesini ibadetle ihya etmiş olur. Ancak o vakte kadar uyumayıp gece namazını kılarlar ama yattıktan sonra sabah namazına kalkamazlarsa kötü olur. Çünkü sabah namazı, gece namazından da önemlidir.

Peygamberimiz, “şafak atınca kılınacak iki rekât namaz, benim için dünyadan ve tüm dünya nimetlerinden üstündür” buyurmuştur. Ayrıca izlediğiniz programlar insanın kafasını meşgul eder. O durumdan sonra da namaz kılmanın pek huzurlu olacağını sanmıyorum. Uyuduktan sonra kalkıp namaz kılmanın esprisi de burada işte. Çünkü uyuyunca kişinin zihninden dünya düşünceleri, dertleri, tasaları silinir. Daha zinde bir kafa ve huzurlu bir gönülle kalkıp ibadet eder. Onun için Müzzemmil Suresi’nde gece namazının daha etkili ve huzurlu olduğu vurgulanmıştır.



TÜM AYETLER ÖNEMLİDİR*


Namazdan sonra günahlarımın bağışlanması için dua ediyorum ve hemen arkasından da Haşr Suresi’nin son üç ayetini okuyorum. Bu üç ayeti namazda Fatiha Suresi’nden sonra da okuyabilir miyim?

Cevap: Haşr Suresi’nin son üç ayetini her zaman okuyabileceğiniz gibi namazda Fatiha’yı okuduktan sonra da okuyabilirsiniz. Ancak bunu alışkanlık haline getirmek bence çok uygun değildir. Bir kere falan filan ayetlerin falan filan zamanda okunmasının şu kadar sevap olacağı hakkındaki söylentiler abartılıdır. Bu sözleri Hz. Peygamber’in söylediği kesin değildir. Ayrıca bu alışkanlıktan Kur’ân’ın diğer sure ve ayetlerini dışlama anlamı da çıkabilir. Kur’ân’ın her ayeti ve suresi önemlidir, hepsi birbirinden güzeldir. Kur’ân’ın neresinden okursanız sevap alırsınız. Hepsi vahiy kelâmıdır.

 

*yazı arşivden alınmıştır