ÖLEN KİŞİNİN EYLEM DEFTERİ KAPANIR MI?
Pazar, 09 Haziran 2013 00:00

ÖLEN KİŞİNİN EYLEM DEFTERİ KAPANIR MI?*

1- Altı gün oruçlarının dinimizdeki yeri nedir?

2- Vakti gelmeyen namazları kılmak mümkün mü?

3- Bir apartman dairemizi camiye, okula ya da topluma hizmet veren bir kuruma bağışlamak istiyoruz. Bu, babamızın bize vasiyetidir. Bizlerin böyle bir bağışta bulunması babamıza sevap kazandırır mı?

4- Zekâtın 40’da 1’ini hesaplarken malın değeri üzerinden mi gideceğiz yoksa o malın yıllık kazancı üzerinden mi?

Cevap:

1- Ramazan’ın ardından gelen Şevval ayında altı gün oruç tutmak menduptur.

2- İş durumu, yolculuk, hava şartları gibi mazeret hallerinde öğleyle ikindi ve akşamla yatsı namazları birlikte kılınabilir. Ancak savaş gibi çok önemli bir mazeret dışında namazların hepsini birlikte kılmak olmaz. Hz. Peygamber sadece Hendek olayında cepheyi terk etmemesi nedeniyle kılamadığı öğle, ikindi, akşam namazlarını yatsı vakti içinde sırasıyla kıldırmıştır.

Tabii bu, düşmanın engellemesi yüzünden kılınamayan namazların birlikte kılınmasıdır. Her zaman uygulanacak bir şey değildir. Ama öğle ile ikindi ve akşamla yatsının cem edilme durumu yolculuklarda, soğuk, yağmur gibi durumlarında ve bazen mazeret olmadan da Peygamberimiz tarafından uygulanmıştır. Bu, bütün namazların değil, iki namazın (öğle-ikindi) ve (akşam-yatsı) namazlarının cem’idir.

3- Peygamberimiz, “Ölen insanın eylem defteri kapanır. Ancak geriye üç şey bırakanın eylem defteri açıktır: Kamuya yararlı bir sadaka, faydalı ilim ve kendisine dua eden bir çocuk bırakan kimsenin ruhuna sevap gelmeye devam eder” buyurmuşlardır. Bu hadise göre babanız için yapacağınız bağış, o hayırdan yararlanıldığı sürece ruhuna sevap gitmeye vesiyle olur.

Çok güzel bir şey yapmış olursunuz. İsterseniz yapacağınız bağışı, aydınlık dinimizi topluma daha iyi anlatmak üzere kurduğumuz “Kur’ân Bilimleri Araştırma Vakfı”na bağışlayabilirsiniz. Bu vakıf dergi çıkarır, Kur’ân ve bilimleri üzerinde eserler yayınlar, imkân ölçüsünde Kur’ân ışığını yansıtan yayınlar yapar, muhtaç öğrencilere burs verir. Tabii bizimki sadece bir hatırlatmadır. Tercih sizlere aittir.

4- Emlağın zekâtı yoktur. Verdiğiniz emlak vergisi yeterlidir. Ancak emlaktan sağladığınız gelir ne kadarsa, onun 40’ta 1’ini zekât olarak vereceksiniz.

 

 

 

*yazı arşivden alınmıştır