MEVTANIN SAĞ AYAĞI ÖPÜLÜRMÜŞ HA?
Perşembe, 30 Mayıs 2013 00:00

MEVTANIN SAĞ AYAĞI ÖPÜLÜRMÜŞ HA?

Sayın Süleyman Ateş Beyefendi, hayırlı sabahlar. Geçen hafta eşimle birkaç günlüğüne İtalya’ya gittik. Bize eşlik eden rehber, aşağıda belirttiğim bazı konularda aklımızı karıştırdı. Doğru olup olmadığı konusunda bilgi vermenizi rica ederim.

1-Müslümanlar mevtayı yıkadıktan ve abdest aldırdıktan sonra sağ ayağını 2 kez öperler. Bu da Hıristiyan diniyle benzerliğimizi gösterir.

2- “İstanbul’u müslümanlar Papa istediği için fethettiler. Çünkü Bizans Vatikan için tehlikeli olmaya başlamıştı. Ve papa top dökmekte usta olan Macar Urban diye birini Müslümanlara göndererek Doğu Roma’nın ortadan kalkmasına sebep olmuştur” dedi. Yani Vatikan istemeseydi İstanbul’u alamayacaktık.

Ayriyeten Türk kelimesini hiç kullanmadı. Bu iki konunun doğruluğu hakkında görüşlerinizi öğrenmek istiyorum. Saygılarımla...

Cevap: Her yerde cahilin karakteri bellidir: Önyargı, yalan ve efsane. Bir kere müslümanlar ölünün ne elini öperler, ne ayağını. Bırakın ölüyü, dirinin ayağını öpmek de çok çirkin bir şeydir, böyle şirki anımsatan davranışlardan Peygamberimiz menetmiştir. Kim öpmüş ölünün elini veya ayağını? Kim buna tanık olmuş? Herhangi bir yerde belki sevgi ve saygıdan ötürü biri ölünün elini veya yüzünü öpmüş veya öptürmüş ise bu bir dini kural değildir, herkese teşmil edilemez. Hz. Peygamber'den böyle bir uygulama nakledilmemiştir.

2'nci iddia ise önyargının yalanla karılmasıdır. İstanbul'un fethini nasıl Roma Papası istermiş? İstanbul'un fethini İslam Peygamber'i hedef göstermiş, onun mutlaka fethedileceğini vurgulamış ve onu fetheden komutanı ve askeri övmüştür. Bu yüzdendir ki ta Emevî hükümdarı Muaviye zamanında İstanbul'un fethi için sefer düzenlenmiş ve o sefer dolayısıyla ordu ile gelen Peygamberimizin mihmandarı Halid ibn Velîd, İstanbul Surları yakınında vefat etmiştir. Vallahi sadece İstanbul'un değil, Roma'nın fethi de Fatih'in, ondan sonra gelen torunlarının hedefi idi. Bu yüzden Fatih zehirlendi. Özellikle Kanuni'nin amacı Roma'yı fethetmek idi ama şartlar elvermeyince Kanuni bu amacına ulaşamadı. Roma'yı kurtarmak için Papa'nın ne planlar ve tuzaklar kurduğu tarihçilerin malumudur. Böyle cahil ve uydurmacı rehberlerin sözüne inanmak safdillik olur kardeşim.