PEYGAMBERİMİZİN ÇOK EŞLİLİĞİNİN TEMEL NEDENİ İSLAMI SÜR’ATLE YAYMA ARZUSU İDİ
Çarşamba, 29 Mayıs 2013 00:00

PEYGAMBERİMİZİN ÇOK EŞLİLİĞİNİN TEMEL NEDENİ İSLAMI SÜR’ATLE YAYMA ARZUSU İDİ

Saygıdeğer hocam, öncelikle güzel dinimizi bize doğru dürüst anlattığınız için Allah sizden razı olsun. Ben çalışan bir bayanım, başım açık namazımı aksatmamaya çalışıyorum Kuran-ı Kerim'i her gün anlamaya çalışarak anlamadığım yerleri araştırarak okuyorum.

Bir gün, bir ortamda Peygamberimizin çok eşliliği hatta küçük yaşta evlendiği Hz. Ayşe eleştiri konusu oldu. Ben de tüm bu evliliklerin Allah katında bir sebepten ötürü yaptırıldığını söyledim ve Kuran’da bu konuların yerlerini aradım. Evlenilebilecek kadınlarla ilgili ayetler sanırım Peygamberimizin evlilikleri ile örneklenmiş.

Bu konu ile ilgili internette Peygamberimizin, dinimizin yayılması adına çok evlilik yaptığından bahsediliyor. Bu konu hakkında doğru bilgiyi sizden almayı istiyorum. Cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. Saygılarımla...

Cevap: Peygamber'in çok kadınla evlenmesi, şehvetinden değil, birtakım sosyal ve siyasal sebeplerden olmuştur. Çünkü O, ömrünün en güçlü çağlarını kendisinden yaşlı olan tek kadınla geçirmiş, onun vefatından sonra da birkaç yıl evlenmemiştir. O, izdivaçlarıyla kendisine yakın olanları daha çok kendisine bağlamak, ya İslâm uğrunda canını vermiş şehidlerin geri kalan karısı ile yetimlerini kendi himayesine almak veya yenik düşmüş liderlerin veya kabilelerin itibarını koruyup böylece kabileleri İslâm’a bağlamak amacını gütmüştür. Meselâ dul Sevde ile evlenmesi, evinde hizmetinin görülmesi yanında, bu muhterem hanımı himâye amacını taşıyordu. Ebûbekir'in kızı Ayşe ile, Ömer’in kızı Hafsa ile evlenmesi, bu en yakın iki arkadaş ve yardımcısını hısımlık bağıyla da kendisine bağlamak gayesine yöneliktir. Hz. Ayşe'yi 9 yaşında bir çocuk iken eş olarak aldığı haberi ise gerçi Hadis kaynaklarında vardır ama defalarca açıkladığımız üzere bu haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Zira Ayşe, daha önce Cübeyr ibn Mut'im'le nişanlı idi. Babası nişanı atıp, kızının Peygamber ile evlenmesini yeğlemiştir. Aslında Peygamber’in Ayşe ile evlenmesi, kendisinden gelen bir teklif değildi, Halası bunu kendisine önerdi. Yoksa Peygamber Ayşe'yi tanımıyordu bile. Ayşe bir rivayette Peygamber'in kızı Fatma ile yaşıt idi. Fatma, Peygamberlikten beş yıl önce doğduğuna ve Peygamber Ayşe ile Medine'ye hicretlerinden iki yıl sonra evlendiğine göre Ayşe Peygamberle evlendiği zaman 19-20 yaşlarında olmalıdır. Peygamber'in, Hz. Ömer'in kızı Hafsa'yı fazla sevmediği, Hz. Ömer'in kendi ifadesinden anlaşılmaktadır. Bunlarla evlenmesi, bunlara olan sevgisinden değildir. Peygamber'in Ayşe'ye karşı sevgisi, onunla evlendikten sonra doğmuştur.

Huzeyme kızı Zeyneb, Uhud'da şehid düşmüş olan Ubeyde ibn el-Hâris'in duludur. Kendisi savaşta yaralılara bakan, yaraları saran, hattâ kocasının ölmesi dahi kendisini bu güzel hizmetten alıkoymayan bu sabırlı, iyi huylu kadını, zevceleri arasına katmakla ona iyilik etmiştir. Zaten o, Peygamber'le evlendikten iki yıl sonra ölmüştür. Cahş kızı Zeyneb ile evlenmesi, evlâtlık geleneğini kırmak içindir.

Ümmü Seleme, Uhud'da şehîd düşmüş olan ‘Abdullâh ibn Abdu’l-Esed'in karısı idi. Kocası şehîd düşünce dört oğlu ile birlikte kimsesiz kalmıştı. Peygamber onunla evlenmekle bu şehidin karısını ve çocuklarını himayesine almıştır.

Ümmü Habîbe Remle, Ebusüfyân'ın kızı idi. Bu kadın dinini kurtarmak için kocası ‘Ubeydullâh ibn Cahş ile birlikte Habeşistan'a Hicret etmiş, kocası orada ölmüştü. Döndüğünde Peygamber onunla evlenmek suretiyle İslâm’ın en tehlikeli düşmanı olan Ebusüfyan'ın düşmanlığını biraz olsun kırmak istemiştir.

Cüveyriye, müslümanlarla savaşta yenik düşen Mustalik Oğulları liderinin dul kızıdır. Onunla evlenmekle Peygamber, yenik düşmüş olan kabilenin hakarete uğramasını önlemiş ve böylece kabilenin adamları İslâm mücâhidleri oluvermişlerdir.

Safiyye, Yahûdî lideri Huyey ibn Ahtab'ın kızı idi. Kurayza Savaşında babası, Hayber Savaşında da kardeşi öldürülmüş olan, Müslümanlara tutsak olan bu lider kızının câriye olmasına Peygamber (s.a.v.) razı olmamış, onunla evlenmek suretiyle onun itibarını korumuştur. Onunla evlenmesi de sevgiye, aşka bağlı değildi.

Hicretin yedinci yılında amcası Abbâs'ın önerisi üzerine evlendiği, Hilâl kabilesinden Hâris kızı Meymûne de amcasının baldızı idi. Bu evlilik ile de Hilâl Kabîlesiyle yakınlık sağlamıştır.

Görülüyor ki Peygamber'in, Ayşe dışındaki eşleri, kocası ölmüş veya şehîd düşmüş, bazılarının çocukları bulunan, hattâ o zamanın şartları ve anlayışına göre evlenmek için yaşlı sayılabilecek kadınlardı. Peygamber gerçekten şehvetine düşkün bir insan olsaydı, böyle dul kadınlar yerine kızlarla evlenirdi. Onunla evlenmeğe, ona kızlarını vermeğe can atan kimseler az değildi. O toplumda çok evlenmek yâhut yaşından küçük kızlarla almak gayet doğal görüldüğüne göre Peygamber'in böyle taze kızlar almaması, onun evlenmelerinin, şehvetle bir ilişkisi olmadığını, sosyal ve siyasal nedenlere dayandığını gösterir.