GEMİDE CUM'A NAMAZI KILMAK *** AĞABEYİMİN BEDDUASI TUTAR MI?
Cuma, 24 Mayıs 2013 00:00

GEMİDE CUM'A NAMAZI KILMAK

Selam isminin manalarına bürünebilmen(m)iz dileğiyle,

Sayın(sevgili) Prof. Dr. Süleyman hocamız, Ramazan'da Milliyet'i takip ettik; ardından girdiğiniz tatil sürecinde, susuz kaldık desek yeridir. Ne kadar alışmışız, her sabah sitenizden sizden gelenleri bir öğrenci disipliniyle açıp, okumaya... Tatil süresince sanki her gün bizle mahabbet ediyormuşsunuz da, o süreçte hiç ses vermemişsiniz, bizle konuşmamızsınız gibi ortada kaldık... Allah başımızdan sizi ve sizin gibi âlimlerimizi eksik etmesin inşaallah...

Gemide çalışan arkadaşlarımız Cum'a namazı kılmak istiyorlar. Kıbleyi bulmak için bilgisayar programı ve pusulayı kullanıyorlar. Ancak Cum'a namazını kılacaklarında nasıl bir prosedür uygulayacaklar (ezan, kamet, dua, ayet...) öğrenmek istiyorlar. Gemide boş bir kamara ya da toplantı salonunu bu işe ayırıyorlar. Minber yok.

Ellerinizden öper, muhabbetinizle hallenmeyi isterim.

Saygılar-Selamlar...

Cevap: Tevfik Bey, camilerde Cuma namazı nasıl kılınıyorsa gemide de öyle kılınır. Tabii fıkıh kitaplarına göre Cumanın farz olması için imamla birlikte kimine göre en az üç, kimine göre dört, kimine göre yedi, ... Kimine göre kırk kişi bulunması gerekir. Her ne ise Cumayı kılacak birkaç kişi varsa gemidekilerin vakit girdiğini bildirmek üzere ezan okunur. Aslında iki ezan okumaya gerek yoktur. Çünkü birinci ezan dışarıdaki halka duyurmak için okunur. Gemide bulunanlar zaten orada olduklarına göre ilk ezana gerek yoktur. Herkes namaz yerine toplanır. İki veya dört rek'at sünnet kılarlar. İmam olacak zat yüksekçe bir yere çıkar, o hutbeye çıkınca bir kişi ezan okur. İmam hutbesini tamamlayıp inince normal kamet getirilip iki rek'at Cuma namazı kılarlar. Ardından iki veya dört rek'at daha sünnet kılarlar. O gün öğle vakti içinde başka namaz yoktur. Diğer vakit namazları bilindiği üzere kılınır. Gemide kıble pusula ile tesbit edilebilir. Ama böyle bir imkân yok ise ne yana dönülse olur. Her taraf kıble sayılır. Çünkü Kur'ân: "Nereye dönseniz Allah'ın yüzü oradadır!" (Bakara Suresi) buyurmaktadır.

 


 

AĞABEYİMİN BEDDUASI TUTAR MI?

Hocam benim annem 3 yıldır yürüteçle yürüyor. Birçok rahatszlığı var. Ağabeyim ve ben çalışıyoruz. Annem sadece yatağında namaz kılıyor ve tuvaletine gidebiliyor. Onun dışında evin tüm işlerini ben yapıyorum. Bir gün işten yeni geldim. Çok yorgundum. Annem benden bir şey istedi. Sonra yaparım dedim. Annemin bir huyu var. İsteği o anda olmalı. Ağabeyim de yapmam konusunda ısrar etti, hakaretlerle bana bağırdı. Ben de kızdım, yapmıyorum dedim. Normalde de hep böyle derim ama yaparım isteğini. Yani annem beni çok yorsa da ona iyi bakarım, duşunu aldırırım, giydiririm vs. Ben öyle deyince ağabeyim bana beddua etti: "İnşallah evlendiğinde sen felç olursun da kocan sana bakmaz inşalah" dedi. Hocam hala aynı evde yaşıyoruz. Bu olay unutuldu ama tereddütlerim var. Ağabeyimin bu içten bedduası kabul olur mu? Artık evlenmesem mi diye düşünmeye başladım. Bana bir yol gösterin hocam!

Cevap: Öyle şeyleri kafanı takma kızım, Allah hangi duayı kabul edeceğini bilir. Her dua kabul edilse, yeryüzünde yaşayan çok az kalır. Birine haksızlık edersen, haksızlık ettiğin kimsenin duası tutabilir veya bu haksızlığın cezasını yüce Allah âhirette verir. Ama burada senin yorgunluk gibi bir mazeretin dolayısıyla ihmalin varsa da Allah senin, annene içten hizmet etmek istediğini, annene saygılı olduğunu biliyor. Allah, kulunu, kulun kendisini sevmesinden çok sever. Kulun içteki niyyeti, yani öz düşüncesi önemlidir. Hatta Peygamberimiz: “Mü'minin niyyetinin, eyleminden hayırlı olduğunu” buyurmuştur. Kızım eğer kısmetin çıkarsa evlen. Evlenmek sünnettir ve yaratılışın gayesidir. Evleneceksin, hayırlı çocuklar yetiştireceksin. Allah, hakkında hayırlısını verir.