BURUN AMELİYATI VE NAMAZ *** ÇALIŞAN KADIN AİLE BÜTÇESİNE KATKI YAPMAK ZORUNDA MI? PDF 
Perşembe, 16 Mayıs 2013 00:00

BURUN AMELİYATI VE NAMAZ

Sayın Hocam, İnternet sitenizden soru-cevap bölümünden merak ettiklerimi araştırıyor ve sayenizde öğreniyorum. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Rabbim sizden razı olsun.

Araştırmama rağmen cevabını bulamadığım bir soru var. Ben burnumdan ameliyat olacağım ve ameliyattan sonra bir müddet burnumu yıkayamacağım, hatta kanama olabileceğinden dolayı başımı yüksekte tutmak gerekecek. Dolayısıyla başımı bir süre öne eğemeyeceğim. Ancak namazın hiçbir durumda bırakılmaması gerektiğini biliyorum. Fakat bu durumdayken nasıl abdest alıp, namaz kılacağımı bilemiyorum. Başımı öne eğemediğimden dolayı bir süre nasıl secde edebilirim? Namazlarımı kaçırmak istemiyorum. Ancak bu konuda bir bilgi sahibi de değilim. Yardımcı olursanız çok müteşekkir kalırım. Saygılarımla...

Cevap: Kur'ân abdest almanın biçimini ayrıntı ile belirlemiştir: Yüzü ve dirsekelere kadar el-kolu yıkamak, başı ve ayakları meshetmek. Ağza burna su vermek abdestirn gereği değil, sadece sünnettir. Sağlık dolayısıyla burnunuza su vermezsiniz, yüzünüzü yıkamanız yeterlidir. Namazda başınızı eğmek ve secdeye gitmek zararlı ise başınızı eğmezsiniz, tesbihlerini yaparsınız. Sadece ayakta durmanız ve Kur'ân dualarını okumanız da yeterlidir. Sağlığınıza kavuşuncaya dek size zararlı olan hareketleri yapmazsınız. Allah dinde herhangi bir güçlük bırakmamıştır.

 


 

ÇALIŞAN KADIN AİLE BÜTÇESİNE KATKI YAPMAK ZORUNDA MI?

Merhaba Hocam, her ailenin bir bütçesi var. Bu bütçeye katkı bakımından karı koca iki bireyin de çalıştığı ve gelir elde ettiği çiftler için dinimizin bir yönlendirmesi var mı? Ör. Erkek tüm kazandığını vermelidir, kadın isterse katılım sağlar veya iki taraf istedikleri gibi anlaşabilir vs. Teşekkürler...

Cevap: Ailenin geçimini sağlamak erkeğin üzerine düşer. Buna karşılık kadın da ev işlerini yapar, çocuklarını yetiştirir. Şayet erkeğin muvafakatıyla kadın da çalışırsa o zaman tarafların kendi aralarında anlaşmalarına bağlıdır. Anlaşırlarsa müşterek harcarlar. Ama kadın buna muvafakat etmezse, erkek de çalışmasını önleyebilir. Çünkü Kur'ân'a göre aile geçimini sağlamak erkeğin görevidir. "Allâh, insanları birbirinden üstün kıldığı ve mallarından harca(yıp kadınla­rın geçimini sağla)dıkları için erkekler, kadınlar üzerinde yöneticidirler. Bundan dolayı iyi kadınlar itâ‘atkâr olup, Allâh’ın kendilerini ko­rumasına karşılık (Allâh’ın verdiği başarı ile) gizliyi ko­rurlar (kocalarına aslâ ihânet etmez­ler)." (Nisa 34) âyette erkeklerin yöneticiliği iki sebebe bağlanmıştır: Biri fizyolojik bakımdan erkeğin yönetime daha uygunluğu, ikincisi de erkeğin, mal harcayarak aile geçimini sağlamasıdır.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş