Bir kabukçu, kuru kafanın itirazı *** Toruna fitre vermek
Cumartesi, 09 Temmuz 2011 01:00

Bir kabukçu, kuru kafanın itirazı

Tasavvuf büyüklerine, Hz. Mevlân'aya sapık diyen kendini bilmez bir kuru kafaya

Cevap: Siz biraz felsefe, biraz İslâm tasavvufu ve felsefesi bilseydiniz bunları yazmazdınız. Sizin aklınızla bağdaşmayabilir ama koskoca Gazalilerin, İbn Sinaların Farabilerin aklıyla bağdaşıyor. Kaldı ki o sözleri söyleyen ben değilim. O yazdıklarımın Abdullah Ensari'nin Maşariku'l-Anvar adlı kitabının çevirisi olduğunu daha başlangıçta belirtmiştim. Herhalde manzur-i âliniz olmamış. Siz onları mantık dışı buluyorsunuz ama o sözlere hayran kalan binlerce insan var. Bunu da bilmenizde yarar var. “Amin” kelimesi Fatiha'nın kendinde yok ama Peygamberimiz Fatiha'nın ardından yüksek sesle "Âmîn" derdi. Arkasındaki cemaat de "Amîn!" derdi. Bir gün televizyonu açın, Ka'be'de veya Medine-i Münevvere'de cemaatle kılınan namazı izleyin. Âmin sözcüğünün nasıl hep birlikte ve güzel bir âhenkle söylendiğini görür ve işitirsiniz. Fatiha bir duâdır. Bu duânın ardından Âmiiin deriz. Manası "Dualarımızı kabul buyur" demektir. Bunun yanlış olan tarafı neresi? Ben dalaşma istemiyorum. Yazılarımı beğenmezsen okumazsın. Bu kadar basit. Ayrıca eleştiri yolu da açık. Boy boy gazeteler var, yaz benim ne denli akıl ve mantık dışı şeyler yazdığımı yaz, teşhir et, cüppeli gibi adamlara yardımcı ol. Böylece dini savunmuş, yanlışları doğrultmuş, yetmiş beş yılını Kur'ân ile geçirmiş bir adamı, size göre yanlışından döndürmüş olursun. Büyük hizmet olur sizin açınızdan. Ama davranışınız, Allah'ın huzurunda nasıl karşılanır onu sadece Allah bilir.

 

Kişi torununa fitre verebilir mi?

İyi günler sayın hocam, ben bir dedeyim. Erkek evladımın çocuğuna bakma yükümlülüğüm olduğu için fitre veremiyorum fakat kızımın çocuğuna fitre verebilir miyim? Saygılarımla. Muzaffer ŞENEL

Cevap: Gerek erkek gerek kız çocuklarınıza ve onların çocuklarına fitre veremezsiniz. Kişinin usulüne (yani kökenine), füruuna (yani dallarına, çocuklarına, torunlarına) zekât ve fitre verilmez. Caiz değildir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş