MİRAS İLE İLGİLİ SORU *** KADININ TEREKESİNDEN ÇOCUKLARININ MİRAS PAYI PDF 
Çarşamba, 15 Mayıs 2013 00:00

MİRAS İLE İLGİLİ SORU

Hocam sorum miras üzerine. Babam ve annem 37 sene evli kaldıktan sonra annem vefat etti. Yaklaşık 30 sene önce babam anneme hediye ettiği altınlarla bir arazi satın aldı.

Babam ben (erkek) ve bir kız kardeş olarak mal paylaşımı nasıl yapılmalıdır? Ve babam annemin vefatından sonra evlendi, şuan evli olduğu bayandan bir kız evladı var. Babamın ikinci eşi ve ikinci eşinden olan kızına miras düşer mi? Düşerse payı ne olur? Saygılarımla...

Cevap: Bir kere babanızın vefatı durumunda kanunun belirlediği hakkınızı alırsınız. Ama isterseniz kendi aranızda anlaşıp şeriatın taksimine uyarsınız. Kur'ân'a göre ölenin çocuklarından erkek, iki kızın payını alır. Şimdi babanızın bir erkek ve iki kızı olduğuna göre erkek, iki kıza denk olduğundan iki pay erkeğe ve birer pay da kızlara düşer. Ayrıca üvey annenizin de çocuğu olduğu için o da malın sekizde birini alır. Yani geriye kalan malın sekizde birini üvey anne alır, kalan da dörde bölünür. Yanısını erkek evlat olan siz alırsınız. Yarısını da kızlar bölüşür. Anladığım kadarıyla sizin babanız sağ. Babanız, annenizden kalan para ile iye arazi satın almış. Para annenizin ise ve babanız da bunu kabul ediyorsa babanız o paranın dörtte birini alır. Yani faraza yüz liranın dörtte biri olan 25 lira alır. Geri kalan 75 lirayı biraz önce açıkladığım üzere erkeğe iki, kıza bir olmak üzere bölüştürürsünüz. Babanızın üvey annenizden olan kızına miras düşmez. Ancak o kız babanızın mirasından pay alır.

 


 

KADININ TEREKESİNDEN ÇOCUKLARININ MİRAS PAYI

Hocam ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. Lakin ben sorumu yanlış sormuşum. Yaklaşık 30 sene önce babam anneme hediye ettiği altınlarla bir arazi satın aldı. Babam ve annem 37 sene evli kaldıktan sonra annem vefat etti. Annemin vefatından sonra babam evlendi. Babamın ilk eşinden olan ben ve ablamın mirasta vefat eden annemden hakkımız olur mu? Yoksa babamın ikinci eşinden olan çocuğu ile aynı payı mı alırız? Şimdiden alakanıza çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Cevap: Ölen kadının çocukları varsa kocası mirasının 1/4 nü alır. Eğer çocukları yoksa kocası mirasın yarısını alır. Annenizin çocukları olduğuna göre ondan geriye kalan altın veya paraların 1/4 ü babanıza düşer. Gerisi sizindir. Üvey annenizin ve çocuklarının bu mirasta bir hakları yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş