İCRA YOLUYLA SATIN ALMALAR *** KUR'AN VE DİN
Salı, 14 Mayıs 2013 00:00

İCRA YOLUYLA SATIN ALMALAR

Sayın Hocam, Yazılarınızı uzun zamandır ilgiyle okuyorum, İslam dinini her türlü hurafeden uzak, herkesin anlayacağı sadelik ve kolaylıkta anlattığınız için Allah sizden razı olsun. Size sormak istediğim konu ise İcra ile yapılan satışlarda icra sürecine katılarak borçlunun satılacak malının fiyatının artması sağlandığı ve bu nedenle ona aslında iyilik yapıldığı çünkü her halükârda mal satılacağından ihale sürecine ne kadar çok kişi katılırsa borçlunun o kadar az mağdur olacağı söylemi dinimize uygun mudur, bu ihalelerden mal almanın bir sakıncası var mıdır? Değerli vaktinizi ayırıp soruları cevaplandırdığınız için size şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...

Cevap: İcra oluyla satışlar yasal işlemlerdir. Çok kişinin talibolması borçlu lehine olacağı için bir bakıma iyi de sayılır. Din açısından bu tür satışlara katılmak caizdir ama ben bu tür bir yolla mal edinmeye hoş bakmıyorum. Çünkü ağlayanın malı gülene hayretmez diye bir atasözü var. Naçar kalmış bir adamın zorunlu eşyası yok pahasına satılıyor. Adamın o malda ve eşyada gözü vardır. Alanlara da gönül rızası ile bakacağını sanmam. Ama alıcının vicdanı rahat ediyorsa katılabilir. Din açısından helaldir ama benim görüşüm takva ile ilgilidir.

 


 

KUR'AN VE DİN

Hocam merhaba; Kur'an-ı Kerim'in mealini ilk okuduğum andan itibaren bazı konular bana çelişkili geldi. Bugüne kadar derinlemesine ve karşı görüşteki yazı ve kitapları da okuma imkânım olmadığından inancım ve bilgim tek taraflı diyebileceğim şekilde oluştu. Ancak, geçenlerde Erdoğan Aydın'ın "Kur'an ve din" isimli kitabını okudum. Benim açımdan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatında çelişkili olan hususlar da dâhil pek çok olay ve konu somut bir şekilde anlatım dili ve mantığının da etkili oluşu sebebiyle beni tam bir şaşkınlığa ve boşluğa sevk etti. Kitap Tanrı'nın varlığı konusunda üzerimde bir etki yaratmadı ama pek çok şeyi sorgular oldum.

Sizden talebim şu. Bu kitap öznelinde veya bu kitapta İslamiyet, peygamber ve kitap konularında belirtilen hususları somut örnek ve kaynaklarla çürütebilecek veya aksi yönde beni ikna edebilecek şekilde tavsiye edeceğiniz sizin veya bir başkasının yazı veya kitabı var mı? Teşekkür eder saygılar sunarım...

Cevap: Siz bana şunun bunun kitabını okumayı tavsiye etme yerine kuşkularınızı gidermek için "İslam'da Güncel Tartışmalar", Yahut "Yeniden İslama", "Kur'ân'ın Evrensel Mesajı" ve benzeri eserlerimi okuyabilirdiniz. Ben bu yaşımdan sonra kimseden bir şey öğrenecek veya vaktimi o tür şeylerle zayi edecek imkâna sahip değilim. Kuşkularınızı gidermek için bir düşünün. Siz mi akıllısınız, İbni Sina, Farabi, Gazali, Mevlana, Yunus mu? Bunlar Hz. Muhammed ve Kur'ân sayesinde o manevi mertebelere yücelmişlerdir. Selamlar.