ALEVİLİK 5. MEZHEP MİDİR? *** HIRİSTİYAN EVLİLİĞİ
Pazar, 28 Nisan 2013 00:00

ALEVİLİK 5. MEZHEP MİDİR?

Hocam Selamünaleyküm, siz bölge programında Alevilik Mezheptir diyorsunuz. Sözlerinize ve söylemlerinize güvenerek bir sorum olacak. 4 hak mezhepken Alevilik 5 incisi midir? İyi günler.

Cevap: Bakın kardeşim, Hz. Peygamber kendisinden sonra şu kadar mezhep çıkacak, şu kadarı hak, ondan sonrası batıldır diye bir şey söylememiştir. Kur'ân, dinlerini parçalayıp bölünenlerin, Hz. Muhammed'le bir ilgilerinin olmadığını buyurmuştur. Şimdi kimler Kur'ân'a ve Peygamber'in yoluna uygun davranırsa, onların bazı ihtilaflı konulardaki yorumları mezhebi oluşturur. Kur'ân'ın ve Hadisin ruhuna uygun olan yorumlar makbuldür. Ama Kur'ân ve Hadisin ana ilkelerine ters olan yorumlar batıldır. Peygamber'den sonra yüzlerce yorum farkı (mezhep) çıktı. Bunlar zamanla kayboldular, sadece Müslümanların çoğunluğunca dört mezhep hak kabul edildi. Ama bu sadece genel kabuldür, dini bir kanıta dayanmaz. Alevilik bir fıkıh ekolü (yani hukuk) yorumu değil, inanç ekolüdür. Ali'ye bağlı kalanlar demektir. Bu inanç bazında sorun yok. Çünkü onlar da Kur'ân'ın hükümlerini kabul eder, uygularlardı. Ama Türkiye'de şimdiki Alevilerin bir kesimi namaz kılar oruç tutar iseler de bir kesimi tamamen İslamı dışlarlar. Namazı kabul etmezler, hatta Kur'ân'ı kabul eder görünseler de gerçekte içeriğini reddederler. Hatta Ali'ye tanrı derler. Ali dedikleri gerçek Ali değil, hayali Ali'dir. Elbette bu ininçta olanların İslam ile bir ilgileri kalmaz. Ben Alevilik bir yorumdur, mezheptir dedim, onları dışlamak istemedim ve istemem. Uygulamada eksiklik olsa bile Kur’ân’ı ve ahkâmını kabul eden herkesi, mezhebi, düşüncesi, siyasi görüşü ne olursa olsun, Müslüman kabul ederim. Çünkü mezhebinden veya herhangi bir hatasından dolayı insanları dışlarsak onlar sapık insanların yönlendirmesiyle İslamın dışına itilmiş olurlar.

 


 

HIRİSTİYAN EVLİLİĞİ

Hocam, ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim. Ve 19 yaşında Belarus'lu bir kızla tanıştım ve ona karşı ilgim var. Yani onu seviyorum. O da beni sevdiğini söylüyor. Hatta evlenmeyi bile düşünüyorum. Ama bildiğiniz üzere İslam’da bu konuyla ilgili çeşitli şeyler var. Kendisi Ortodoks Hıristiyanı olmasına rağmen ben yine de evlenmeyi çok istiyorum. Tabii dinimi ve ailemi ayaklarımın altına almadan bunu yapmak istiyorum. Çünkü annem bana her zaman bulacağın kız Allah'ını kitabını bilsin der. Benim sizden ricam uygun şartlarda yani herkesi ve her şeyi memnun ederek nasıl evlenirim bu kızla? Lütfen bana bir yol gösterin. Teşekkür ederim.

Cevap: Maide Suresinin 5. âyetinde Müslümanların, Kitap ehli (yani Yahudi, Hıristiyan) kadınlarla evlenebilecekleri belirtilmektedir. Âyete göre siz o kızla evlenebilirsiniz. O kızın din değiştirmesi gerekmez. Ancak Müslümanlığın Hak din olduğunu kabul etmesi, Hz. Muhammed'e de saygılı olması gerekir. Bunun dışında bir şart yoktur. Kız kendi dininin gereklerine göre yaşayabilir, siz de kendi dininizin hükümlerini uygularsınız. Yani o Hıristiyan usulüne göre ibadetini yapar, siz de namazınızı kılıp orucunuzu tutarsınız. Ama çocuklarınızın Müslüman olarak yetişmesi şarttır. Eğer kadın çocukları Hıristiyan yapacaksa olmaz. Seçim size aittir. Benim elimde her tarafı memnun edecek sihirli değnek yoktur. Biz sadece dinin hükümlerini söyleriz. Gerisi size kalmıştır.