MESNEVİ GİBİ KİTAPLAR ELEŞTİRİLEBİLİR Mİ? *** NAMAZIM KABUL OLUR MU?
Cumartesi, 27 Nisan 2013 00:00

MESNEVİ GİBİ KİTAPLAR ELEŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Hocam Risale-i Nur, Mesnevi ve Mektubat gibi eserleri telif eden zatların, "ben yazmadım bana yazdırıldı" sözleri bu kitapları eleştirmeye engel midir? Yazdırılma meselesi tamamına mı delalet eder, yoksa bir cüz’üne mi? Peygamber olmayana kitap vahyolunur mu? Keşfe inanmak veya ilhama inanmak şart mıdır? Delilleri var mıdır? Teşekkür ederim.

Cevap: Peygamberlerle birlikte vahiy bitmiş ise de vahye yakın bir anlam taşıyan ilham devam etmektedir. Hz. Peygamber, Hz. Ömer'in de ilham alan kişilerden olduğunu beyan buyurmuştur. Yine Hz. Peygamber, ferasetli mü'minin Allah'ın nuruyla bakacağını da ifade etmiştir. Allah'ın tecellisine sınır konulamaz. Mesnevi gibi bir eser normal akıl düzeyinde yazılamaz. Aynı fikirler söylenebilir ama o ruh ile söylemek ve kaleme yazıya bakmadan ağızdan su gibi akmak ancak ve ancak ilham ile izah edilebilir. Evet, Mesnevi ilhamdır. Onu eleştirmeğe kalkanların önce Mesnevi sahibinin ilmine, felsefesine, manevi derecesine ermesi gerekir. Aya aşağıdan bağırıp çağıranların Aya bir zararı olur mu sanırsınız. Mesnevi dünyayı tutmuş, dünya ona koşuyor, Mesnevi aynı zamanda insanları İslam'a ve Kur’ân'a yöneltiyor. Peki, Mesneviye karşı çıkanların yararı ne? Kuru iddiadan başka. Elbette Mesnevide bulunan bazı şeyler eleştirilebilir ama önemli olan söyleyenin niyyetidir. Mevlâna bir aşk filozofudur, Mevlâna Hakkı yaşayan, kendisini Hak sevgisinde yok eden bir kâmil insandır. Mevlâna kendisini Kur'ân'ın bendesi görmektedir. Ona karşı saygılı olmayı tavsiye ederim.


NAMAZIM KABUL OLUR MU?

Hocam namazım kabul olur mu, bunu öğrenmek istiyorum size şu soruyu yöneltmek istiyorum. Ben namaz kılıyorum acaba ojeli ele abdest alırsam namazım kabul olur mu? Maalesef ellerime oje sürmez isem tırnaklarımı yiyorum, teşekkürler.

Cevap: Oje abdeste, gusle mani değildir. Ojeli ellerinizle abdestinizi alıp namazınızı kılınız. Namazın kabul olup olmaması ojeye, kınaya yahut vücudun dış biçimine bağlı değil, gönülden Allah'a yönelmeye bağlıdır. Eğer namazda kendinizi Allah'a verirseniz o kıldığınız namaz kabul edilmiştir, ama namazda çarşıda pazarda dolaşıyorsanız, dükkânları gezip süs eşyası arıyorsanız o namaz, gerçek namaz değildir. Anlatabildim mi kızım?