Yıl içinde artan miktar nisaba eklenerek zekât verilir
Perşembe, 07 Temmuz 2011 01:00

 Hocam ben Almanya'da yaşayan birisiyim ve Zekât konusundan sorum olacaktı. Hocam 1 yıl önce örneğin 5000 Euro param vardı ve 1 yılı doldurduğu için zekâtını verdim. Şu an aylık maaşımdan artırarak bu bankadaki paramı iki katına ya da üç katına çıkardım.

5000 Euro'nun Üzerine gelen param hala 1 yılı doldurmadı. Simdi ben zekatımı hala 5000 Euro'dan mı vereceğim yoksa 2 ya da 3 katının toplamına göre mi vereceğim.

Saygılar sunar hayırlı ramazanlar dilerim. Münir Akar

Cevap: Hayır, yıl içinde artmış olan değer üzerinden zekâtı verirsiniz. Yılın başında nisaba malik olanın, sonradan malı artarsa; artan miktar, malın aslına ilâve edilerek zekâtı verilir.

 

07.07.2011 - Süt hısımlığı oluşması ve namahrem olayı

Sayın hocam biz çocuk Esirgeme Kurumu vasıtasıyla 0-1 yaş bir erkek çocuk evlat edindik. Evlat edinme meselesinde Kur'an'a uygun davranacağız. Fakat şöyle bir sıkıntımız var. Benim hanımın sütü yok. Bu çocuk büyüyünce hanımıma namahrem olmaması için;

1-     Baldızımın gelini (eşimin yeğeninin hanımı) bu çocuğu emzirse olur mu ?

2-     Bu içilecek süt miktarı ne kadar olmalı?

3-     Emzirecek kişi çok uzakta (yurtdışı) oradan sütü dondurup getirtsek dinen bir sakıncası var mı? (anne sütü dondurularak saklanabiliyormuş- araştırdım. Beslenme uzmanları öyle söylüyor)

Sevgi ve saygılarımla......... A. Kemal Çelik

Cevap: Bu soru her yönüyle sakat. Bir kere eşinizin yeğeninin hanımı sizin mahreminiz değil ki. Pekâlâ, o genç karısını boşarsa siz onunla evlenebilirsiniz. Yani o kadın size ebediyyen haram değil. Öyle ise onun emzirdiği çocuğun sizinle bir süt yakınlığı veya haramlığı olmaz. Bu bir.

İkincisi de ancak memeden emilen süt haram kılar. Sağılarak şişeden verilen sütün haram kılacağı, süt hükmü doğuracağı çok kuşkuludur. Ümm-i Seleme (r.a.)nin rivayetinde Hz. Peygamber(s.a.v.)’in şöyle buyurduğu anlatılır: "Sütten haram kılan, çocuk henüz sütten kesilmeden önce memeden verilip çocuğun bağırsaklarını besleyendir.” (Buhârî, Enbiyâ')

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş