HACİZ MALINI SATIN ALMAK CAİZ Mİ? *** HAKSIZLIK EDEN CEZASINI BULUR
Pazartesi, 22 Nisan 2013 00:00

HACİZ MALINI SATIN ALMAK CAİZ Mİ?

Selamun Aleyküm hocam,

Hacize düşmüş bir malı hile hurda yapmadan yasal olabilecek en ucuz paraya kredi kullanılarak alınabilir mi, caiz midir? Mesela zeytincilikle çalışan birisinin hacze düşen zeytinliğini aynı şekilde alınabilir mi?

Cevap: Yasal olarak satışa sunulan haciz malını satın almak takvaya uygun bir şey değildir. Bu malı satın almak haram olmasa bile dinin takva yönünden uygun değildir. Çünkü ağlayanın malı gülene hayretmez derler. Ben size böyle bir alımı tavsiye etmem. Çünkü o haciz malının içinde asıl sahibinin gözü vardır.

 


 

HAKSIZLIK EDEN CEZASINI BULUR

Selamünaleyküm Hocam. Benim bir sorunum var. Bundan iki yıl önce. Elimizdeki bir yeri eski bir hafız olan amcam tapu kadastroda bir adamını bulup tapu kadastro çalışmalarında kendi üzerine yazdırdı. Mahkemeye vermemize rağmen türlü dalaverelerle elimizden aldılar. Bu olayın detayını fazla deşmek ve sizi meşgul etmek istemiyorum. Bizim avukatımızı hatta hâkimi bile ayarlamışlar. Daha sonra temyize gitmeyin diyerek yeri kardeşime bağış yapmışlar. Belgelerimiz de olmasına rağmen avukatımız kadastro kanununun 14. maddesine göre yeri sizden kimse alamaz dedi ama kendisi de bir şey yapmadı. Bizim avukatımız bile işin içindeymiş. Yani her şey anlaşmalıymış.

Hocam benim asıl sormak istediğim konu şudur. Bir hafız nasıl yalan yere böyle yemin edebiliyor. Bunların çocuklarıyla bile konuşulmaz diyerek tüm akrabayı bize cephe aldırabiliyor. Bunu kabul edemiyorum. Bu olayı unutamıyorum. Namaz kılıyorum onlar hep gözümde. Ne yapsam karşıma onlar geliyor. Sabah namazlarını kıldıktan sonra kuran okuyorum ve Allah'ıma dualar ediyorum. İnanın çok kereler secdeye kapanıp beddua ettiğim bile oldu. Bunu unutmak için ne yapabilirim. Namazımı eskisi gibi huşu içinde kılamıyorum. Hep gözüme onlar geliyor. Altında imzası olan belgeyi yalanlayan bir hafız. Acaba diyorum bunlar Kıyamet Alametleri mi? Gerçi kıyameti ancak Allah bilir. Fakat ben bunu unutamıyorum. Sizden yardımcı olmanızı istiyorum. Ne yapabilirim Hocam. Allah yalandan bizleri ve tüm mümin kardeşlerimizi korusun. Amin.

Cevap: Kardeşim hafız olsun, hoca olsun, ahlak bunlarla değil, Allah korkusuyla olur. Nice hacıların hacı koltuğunun altından çıkmıştır. Sen de sabret, senin hakkın böyle hilelerle elinden alınmışsa bir gün hak yiyenler cezalarını bulurlar. Bunun için bu kadar üzülmene gerek yok. Mülk Allah'ındır. O toprak da ne senin, ne de amcanındır. Allahındır. Üzülme, bir gün amcan da ölür, sen de ölürsün. Toprak bu dünyada kalır, amcanla beraber âhirete gelmez ama amcanla beraber yaptığı haksızlık gelir. Yani ameli gelir, kötü ameli onun cehennemi olur. Hiç kimsenin yaptığı yanına kâr kalmaz. Ziya Paşanın dediği gibi:

Zalim yine bir zulme giriftar olur âhir,

Elbette olur ev yıkanın hânesi viran!

Üzülme, işi Allah'a havale et. Kendini O'na ver. Başına gelen bu olay da senin için bir sınavdır. Sabret, sonu selamet olur. Allah sabredenlerle beraberdir. Dünya yüzünden ibadetinin tadını bozma. Kendini daha çok Allah'a vererek, O'nun yardımını dileyerek ibadet et. O zaman mes'ud olursun.