ÂDETLİ İLE İLİŞKİ SORUNU *** EVLATLIK NAMAHREM İLE NASIL AYNI EVDE YAŞAYACAĞIZ?
Cumartesi, 20 Nisan 2013 00:00

ÂDETLİ İLE İLİŞKİ SORUNU

Hocam iyi günler, Hocam aslında ufak bir olay ama insanın başına kazara gelebilecek bir durum ve benim de başıma geldi. Başıma gelen bu durumda ne yapılması gerekli? Ben bunu öğrenmek istiyorum... Not: hocam sorumu sitenizde yayınlamanız durumunda adım lütfen yayınlanmasın.

Salı günü birkaç damla adet kanı gelse birkaç gün az şekilde gelen kan, Cuma günü artsa, öbür salı öğleden sonradan yatsıya kadar kan gelmese ve kadın büyük ihtimalle %70-80 ihtimalle âdet bitti diye düşünse, çünkü normalde onun âdeti 7 gün sürüyor, gece 1 civarı ilişki sırasında kan gelse bu durumda o insanlar günaha girmişler midir??? Sadaka vermeleri gerekir mi???

Cevap: Daha önceki mailimde ne kadar basit şeylerle uğraşıyorsunuz diye yazmıştım. Siz yine aynı şeyi gündeme getiriyorsunuz. Koca, âdet halindeki karısıyla ilişkiye girmişse günahı onadır, kadına değil. Ayrıca kasıtsız yapılan eylemlerden ötürü insan sorumlu olmaz. Siz âdet kesildi kanaatiyle ilişkiye girmişsiniz. Ama daha sonra bir iki damla kan gelmiş. Zararı yok. Yine de koca, bir fakire beş lira sadaka versin. Bu hatanın keffareti o kadardır.

 


 

EVLATLIK NAMAHREM İLE NASIL AYNI EVDE YAŞAYACAĞIZ?

Hocam eşim ve ben yetimhaneden evlat edinmek istiyoruz. Kendi çocuğumuz olmadığı için değil. Yetim çocuklara da gücümüz ölçüsünde aile olmak istediğimiz için. Ama evlatlıklarda na-mahremlik olduğu için. Çocuğun yanında başörtü örtmem mi gerekecek? Ya da büyüyünce çocuk eşimin yanında tesettürle mi dolaşacak? Bu durumda aile ilişkisi kuramayız diye düşünüyorum. İslam bize o çocuklara sahip çıkma kapısını nasıl aralar? Çocukları haftada bir kere gidip severek onlara sahip çıkamadığımızı istediğimiz kadar faydalı olamadığımızı düşünüyorum.

Cevap: Bu zamanda işi bu kadar ince düşünmeğe gerek yok. Yanınıza alıp büyüttüğünüz çocuk sizi anne baba bilir. Size kem gözle bakmaz. Genel durum budur. Ama istisnaları, karaktersizleri de çıkabilir. Bu tür karaktersizler evlatlıklar arasında değil, öz çocuklar veya öz babalar arasında da çıkmaktadır. Öz kızına veya kızkardeşine tecavüz eden insanlar da var. Böyle diye bunu toplumun geneline yaygın görmek yanlıştır. Eğer siz bir yetimi yanınıza alıp büyütecekseniz güzel bir şey. Ama bilmelisiniz ki o çocukla evlat edinenler arasında öz evlatta olduğu gibi hürmet doğmaz. Gerektiğinde o kız çocuğu öz oğlu ile evlendirebilir veya bizzat kendisi onunla evlenebilir. İşte Kur'ân'ın hükmü:

"4- Allah, bir adamın (göğüs) boşluğunda iki kalb yaratmadı ve zıhâr yaptığınız (sen bana, annemin sırtı gibisin dediğiniz) eşlerinizi, sizin anneleriniz yapmadı; evlatlıklarınızı da sizin öz oğullarınız kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınıza gelen sözlerinizdir. Allah gerçeği söyler ve O, doğru yola iletir. 5- Onları babalarının adına bağlayarak çağırın; bu, Allah yanında daha adaletlidir. Eğer babalarını bilmiyorsanız, onlar sizin dîn kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Yanılarak yaptığınızda size bir günah yok, fakat kalbilerinizin bile yaptığında günah vardır. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir." (Ahzâb: 4-5)