SÜTKARDEŞLİĞİ *** TAKDİR
Salı, 16 Nisan 2013 00:00

SÜTKARDEŞLİĞİ

Sayın Süleyman Ateş, benim sütannelik, süt kadeşlik, süt akrabalık konusunda aklımda bir sürü soru işareti var, beni aydınlatırsanız çok sevinim. Örneğin; iki farklı aralarında kan bağı olmayan anne birbirnin çocuklarını emzirdiği zaman sütanne, emzirdikleri çocuklarda zannedersem sütkardeş oluyor. Bir bebek annenin yumurtasının babanın spermiyle döllenmesinden meydana geliyor, annenin ve babanın özelliklerini taşıyor, çocuğa geçiyor ve dna’sını da taşıyor. Akrabalık bağıda ona göre oluşuyor. Tıbben de anne baba dna testiyle kesin tespit ediliyor. Sütannede çocuğa süt dışında geçen hiçbir şey yok, sadece besin olarak geçtiğini düşünüyorum. Besin olduğunu var sayarsak inekten, keçiden, koyundan da sütünü içerek besleniyoruz. Sütle annelik oluyorsa sütünden beslediğimiz hayvanlar da bir nevi anne oluyor. Sütanneden emzirdiği süt çocuğa nasıl bir özellik, nasıl bir dna geçiyor, süt besini dışında ne geçiyor ki ölene dek öldükten sonrada devam ediyor?  

Dinde sütanne süt çocuğuna bakmakla yükümlüdür, miras bırakır diye bir şey var mı? Madem süt evlat olunuyor her türlü bağı getirmesi gerektirmez mi?                                                                                    

Kafamda sürekli soru işareti oluşturan konuları cevaplarsanız sevinirim ve düşüncelerim netlik kazanır rahatlarım. Saygılarımı sunuyorum.

Cevap: Sütanneliği ve kardeşliği sizin kafanızdaki düşüncelere veya dna açıklamalarına göre değil, Kur'ân'a göre saptanmıştır. Kur'ân, süt emme süresinin doğumdan itibaren iki yıl olduğunu, bu süre içinde bir kadının sütünü emen çocuğun, o kadının süt çocuğu, kadın da onun sütannesi olduğunu buyurur ve sütanne aynen öz anne gibi kabul edilir. Yani emen çocuk süt emziren kadının kendisiyle veya çocuklarıyla evlenemez. Çünkü o çocuklar da emen çocuğun sütkardeşleri olur. Kur'ân'ın hükmü budur. Bu haramlık hükmü sadece evlenme ile ilgilidir. Süt yüzünden miras düşmesi söz konusu değildir. Bunu sizin kabul edip etmemeniz önemli değil, Kur'ân'ın buyruğu önemlidir. İslam'da süt emzirmenin hükmü budur. Beğenmeyen kabul etmez, gidip süt bacısıyla evlenir. Sorumluluk kendisine aittir.


 

TAKDİR

Kıymetli Ateş Hocam selamlar, İslam dinine (aydınlatıcı-düzeltici-uyarıcı açıklamalarınızla diğer dinlere de elbette), Kur’ân’a, insanlığa, çağdaşlığa, akla, ilme, irfana, idrakle yaşamaya, farkındalığımzı hissetmemize, varlık amacımızı düşünmemize aklıma gelen gelmeyen birçok hususta gösterdiğiniz çaba, azim, gayretler, emekler için ailecek size minnettarız. Hele şu son iki gündür sitenizdeki kandil geceleri ile ilgili yazınız için Allah sizden razı olsun. Biz sizden razıyız. Cenaba-ı Allah da kat kat razı olur inşallah. Son iki günkü yazılarınızı okuyup kasıtlı olarak ya da cehaleten farklı manalar üretmeye ve bundan nemalanmaya çalışanları da Allah kendi kazdıkları kuyulara düşürsün.

..Hala yok efendim -bana bu bilgi gelmedi-okuyamadım anlayamadım-gibi mazeretlerin arkasına sığınıp üç kuruşluk dünya menfaatleri uğruna ayetleri satan, manasını çarpıtan, kendi çıkarları için yorumlayıp saf halklara enjekte eden sözde ulemayı da Cenab-ı Allah’a havale ediyorum. Göz açıp kapayana kadar geçen bu dünyanın en fazla 100 yıllık ömrünü gafletle geçirip her iki cihan hayatını da heder eden bizleri de Allah ıslah etsin, aklımızı başımıza devşirip iş işten geçmeden toprak parçasını vatan, bez parçasını bayrak yapan 11-12 yaşındaki çocuk şehitlerimizin aziz ruhlarından utanıp, ecdadımıza layık olabilmeyi nasip etsin.

 

..Saygılarımla...

 

Cevap: Orhan Bey, güzel sözleriniz ve düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. ... Allah iki cihanda muradınızı versin. Selam ve sevgilerle efendim.