İSLAMDA OLMADIĞI HALDE VARMIŞ GİBİ UYDURULAN NAMAZLAR
Çarşamba, 10 Nisan 2013 00:00

İSLAMDA OLMADIĞI HALDE VARMIŞ GİBİ UYDURULAN NAMAZLAR

 

"UYDURMA KANDİL NAMAZLARI"

 

Mirac gecesi de dâhil....Bazı gün ve geceler için uydurulan namazlar..

Aliyyu’l-Kari der ki; “… Haber verilen hafta içinde kılınacak özel namazların hiçbiri sahih değildir. Mesela: Cum'a gecesi, her rekâtta 10 İhlâs okumak suretiyle 12 rekât namaz kılmak, ayrıca her rekâtta 15 veya 50 (İza zülzilet) okumak suretiyle iki rekât kılmak, yine Cum'a günü, 2, 4 veya 12 rekât namaz kılmak, Cuma'dan önce her rekâtında 50 İhlâs okumak suretiyle 4 rekât namaz kılmak. Aşure, Regaib, Receb ve Receb'in 27 sine mahsus namazlar, Şa’ban'ın 15 inde kılınan ve her rekâtında 10 İhlâs okumak suretiyle 100 rekât namaz rivayetlerinin hepsi batıl, aslı ve astarı olmayan şeylerdir. (Kutu'l-Kulûb, İhya-ı Ulum, Sa'lebî, Şerhu'l-Evrad) gibi kitaplarda yazılı olmaları seni aldatmasın”

Başta Suyuti olmak üzere, hadis âlimlerinin ittifakıyla bu namazlar uydurmadır (Bkz. Aliyyu’l-Karî, Esrâru’l-Merfua (s.169) bkz. Fethul Bari(11/55) Tuhfetul Ahvezî (3/367) Nevevî Şerhu Müslim (8/20) Zehebî Mizan (5/172) Lisânul Mîzan (2/403) Ebu Abdullah Razi Nakdul-Menkul (1/82) Keşfu’l-Hafa (2/554-566) Suyuti el-Emru bil İttiba (s.166))

Receb-i şerifte kılınan namazlar hakkındaki bazı rivayetlerin mevzu olduklarında şüphe yoktur. Mesela:

1- "Receb-i şerifin ilk gecesinde, akşam namazını, müteakip 20 rekât namaz kılan kimse, hesap görmeden Sırat'ı geçer."

2- "Receb'den bir gün oruç tutup, iki rekât namaz kılan ve birinci rekâtında 100 Ayete'l-Kürsi, ikinci rekâtında 100 İhlâs okuyan kimse, Cennet'teki yerini görmeden ölmez." rivayetleri hep uydurmadır.

Bu hususta doğruya en yakın olan, "Receb ayında oruç tutmaktan Resul-i Ekrem'in men ettiği..." hakkında İbn-i Mace'nin Sünen'indeki rivayetidir. Ben de derim ki: Resul-i Ekrem'in bu ayda oruçtan men etmesi, borç olduğuna inanarak oruç tutanlar içindir. Yoksa Receb-i şerifte oruç tutmanın kerahetini bilen kimse için söylememiştir.

…Şaban-ı Şerif'in 15 inci gecesinde kılınacak namazlara dair rivayetler de böyledir. Mesela: “Ya Ali, Şaban'ın 15 inci gecesi bin İhlâs okumak suretiyle 100 rekât namaz kılan kimsenin, Allahu Teâlâ o gece bütün dileklerini kabul eder ve kendisine birçok mükâfat verir. Her hurinin etrafında 70 bin cariye ve gılman olduğu halde, kendisine 70 bin huri verir." ve devamla, "Anne ve babası 70 bin kişiye şefaat eder." şeklindeki rivayet gibi.

İlimden azıcık nasibi olanların bu gibi hezeyanlara kapılmayacaklarında şüphe yoktur. Bu gece ile ilgili namaz, Hicri 4 üncü asırdan sonra, Beyt-i Makdis'de icad edildi ve buna dair hadisler uyduruldu. (Hepsi yalan oldukları için onlar ile oyalanmayı lü­zumsuz bulduk.)

Bu konuda bazı rivayetlerin Gunyetu’t-Talibin adlı kitapta geçmesine aldanma­malıdır. Zira Allame Kannuci, Ebcedül-Ulûm’da der ki: “Bu uydurma rivayetleri Bağ­datlılar, bu bid’at namazları yerleştirebilmek için Abdulkadir Geylani’ye nisbet ederek onun Gunye adlı kitabına sokuşturdular.” (Ebcedül-Ulûm(2/349)..

Hz. Aişe, Validemiz.. (Resulullah Allah’ı gördü diyen yalan söylemiş olur) buyurdu. (Buhârî).

Demek ki haz peygamberin miracda Allahü tealayı gördüğüne dair söylenenler de yalandır. Dikkatli olalım inançlarımızı kimseye bozdurmayalım. Bizler beş vakit farz namazlarımızı ihmal etmeyelim resulullahın tarif ettiği nafile namazları da gücümüz nispetinde kılmaya çalışalım. Bu gece hayırlara vesile olsun inşallah.