MAZLUMUN AHI ZALIMDE KALMAZ
Pazartesi, 08 Nisan 2013 00:00

MAZLUMUN AHI ZALİMDE KALMAZ*

(...dünden devam)

Ankara İbadullah Camii’nde bir vaizin ağzından dinlediğim şu ilginç hikâyeyi de yazmadan geçemeyeceğim: “Benim, Mehmet isimli bir şoför komşum vardı. Zenginledi. Bir gün kedi, evde bir leğen sütü içmiş veya devirmiş. Vay, bu kedi hırsızlık yaptı diye kızmış, benzini döküp kediyi yakmış. Ben bunu duyunca bir gün kendisine, ‘Yahu, Mehmet sen ne yapmışsın? Hiç Allah’ın mahluku yakılır mı?’ dediysem de, ‘Aman hoca, siz de bu lafları söyleye söyleye kulaklarımızı tırmaladınız. Ben böyle şeylere inanmam’ dedi. Aradan zaman geçti. Bir gün Mehmet, otomobilini tamir için arabanın altına girmiş. Yanık sigarasını da yere koymuş. Sigaranın ateşiyle benzin tutuşmuş ve Mehmet alevler içinde yanmış. Hemen hastaneye kaldırmışlar. Duyunca sormaya gittim. Ama adam her şeyden habersiz, sadece bir noktaya gözlerini dikmiş şöyle bağırıyordu: Kediyi uzaklaştırın, kediyi.”

İşte böyledir. Mazlumun ahı zalimde kalmaz. Bazı fıkıhçılar köpeğin dolaştığı yerde namaz kılınmayacağı yargısına varmışlarsa da bu, Allah Elçisi’nin uygulamasına aykırıdır. Abdullah ibn Ömer’in anlatımına göre: “Allah Elçisi’nin mescidinde köpekler dolaşırdı. Oraları temizlemek için su serpmezlerdi. Buna rağmen orada namaz kılınırdı.” Demek ki köpeğin dolaştığı yer pislenmiyor. Bu hadise dayanan kimi bilginler, köpeğin etinin de temiz olduğu anlamını çıkarmıştır.

Hayvanlara merhamet dinimizin temel kurallarındandır. Köpek bulunan eve meleğin girmeyeceği rivayeti de evvela Kur’ân’a sonra sahabilerin uygulamasına, akıl ve mantığa aykırıdır. Çünkü Kur’ân, “Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, (onlar da) sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra (onlar), Rableri(nin huzuru)na toplanacaklardır” (En’âm Suresi: 38) buyurmaktadır.

Günahsız bir hayvanın bulunduğu yere niçin melek girmesin? Meleğin girmeyeceği yer yoktur. Nerede insan varsa orada onu koruyan melekler de vardır. Hatta hakir görülen köpeği koruyan, ruhani varlıklar da vardır. Tüm hayvanlar olduğu gibi köpekler de birer sosyolojik toplumdur ve Allah onların da perçeminden tutup gütmekte, yaşamını sağlamaktadır. Allah’ın, perçeminden tutup güttüğü hayvandan melek kaçar mı?

***

 

 

*yazı arşivden alınmıştır