Oturduğumuz yerde namaz *** Domuz eti satılan yerde çalışmak haram mıdır?
Pazartesi, 04 Mart 2013 00:00

Oturduğumuz yerde namaz


Sn. Hocam, çalıştığım iş yerinde hem vakit darlığından hem de müsait olmadığını düşündüğümden, namazlarımı oturduğum yerde dualarımı tam okuyarak ama mesela secdeyi masanın üzerine tam eğilerek kılıyorum. Sizce bu kabul müdür? Amaç Allah'a ibadet, teslimatçılık mı yoksa şeklinde önemi var mı? Saygılarımla..


Cevap:
Namaz dinin en temel öğesidir. Bunun birinci şartı da ayakta durmak, sonra eğilmek, sonra secde etmektir. Siz bile bile namazın birinci şartını kaldırıyorsunuz, oturduğunuz yerde kılıyorsunuz. Hastalık, yolculuk veya herhangi bir mazeret dolayısıyla oturduğunuz yerde namaz kılabilirsiniz. Secdeyi de masanın üstüne yapabilirsiniz ama bu durumda makbulü rükû için biraz eğilmek, secde içinde biraz daha eğilmektir. Masa üzerine alnı koymak değildir. Ama böyle mazeret halinde kılınacak namaz şeklini her zamana yayar ve bunu böyle âdet edinirseniz olmaz. Ama bu şekildeki namazınızı Allah kabul eder mi etmez mi ben o işleri bilmem. O husus Allah ile sizin aranızda. Bizler sadece kitaplarda yazan hükümleri anlatırız, Allah ile kul arasına girecek yetkimiz yoktur.


Domuz eti satılan yerde çalışmak haram mıdır?


Merhaba hocam. Kardeşim Amerika’da bir istasyonun lokanta bölümünde çalışıyor. Lokanta bir türkün fakat bu lokantada domuz eti satısı da yapılıyor. Domuz kesmekte kullanılan bıçağı tekrar yıkayıp normal ette de kullanıyorlarmış. Her seferinde yıkıyorum siliyorum ama elim değiyor diyor. Domuz eti yemiyor içki içmiyor. Fakat dokunduğu için ve orda çalıştığı için kazancının haram olup olmadığı soruyor. Başka ıs bulamadığı için çalışmak zorunda. Acele cevabınızı bekliyorum hocam.


Cevap:
Domuz etini yemek haramdır, domuz etine dokunmak değil. Domuz etine değen bıçağı yıkayıp diğer işlerde kullanmakta sakınca olmadığı gibi domuza veya domuz etine dokunmak da haram değildir. Yüce Allah bir hikmetten dolayı domuz etini yemeyi haram kılmıştır. Ama domuz da neticede Allah'ın yaratığıdır. Ona dokunmak, yemini vermek günah değil, sevaptır. Kardeşiniz işinde çalışsın. Elinin emeğiyle kazandığı para helâldir. Ayrıca domuz eti Müslümanlara haramdır. Amerika'da halk genelde Müslüman değil, Hıristiyan’dır. Onlar domuzu helal bilir ve bol miktarda yerler. Onlara domuz eti vermek veya satmak haram değildir, İslâm ülkesinde domuz eti satmak haramdır. Lokantada çalışan biri müşteri neyi isterse onu servis yapar. Kendisi Müslüman olan işçi, yememeğe dikkat eder. Yapacağı iş budur. Namazını kılsın, ibadetini yapsın. Emeğinin karşılığı olan ücret helaldir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş