Üç soru: Gusül, Abdest ve Seferilik hakkında *** Takdir
Cumartesi, 02 Mart 2013 00:00

Üç soru: Gusül, Abdest ve Seferilik hakkında

Sayın hocam değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim de sorularım var. Bayanların adet sonrası gusül abdesti almaları farz mı? Bayanlardaki beyaz akıntı namaz abdestini bozar mı? İkamet ettiğin şehirden başka şehirdeki evinde senede birkaç defa 5–10 günlüğüne kalınca seferi sayılır mıyız? Çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Cevap: Kısaca: 1) Âdet sonrası gusül abdesti alınması konusunda Kur'ân'da bir emir yoktur. Gusül cinsel birleşmeden ötürü farzdır. Ama âdet ile akan kan, kirliliğe yol açtığı için Peygamberimizin de emirleriyle dini bir vecibe olmuştur. Bu konuda bütün Müslümanların oybirliği mevcuttur.

2) Kişinin idrar yolundan gelen akıntı beyaz olsun, sarı veya kırmızı olsun abdesti bozar. Bu durumda kadın her namaz vakti için abdest alıp o vakit içinde ibadetini yapar. Vakit çıkınca akıntısı olunca yine abdest alır.

3) Kişiye ait eve veya anne babasının evine yahut karısının-kocasının başka bir kent veya köydeki evine gitmekle seferi olunmaz. Yolda seferidir ama evde rahatı yerinde, seferiliğin ne anlamı kalır? Seferilik yolda çekilecek zahmet, sıkıntı için verilmiş bir ruhsattır.

 


 

Takdir

Selamlar hocam, ellerinizden öperim nasılsınız inşallah iyisinizdir. Öteden beri size hürmet duyan ve çok seven biri olarak Türkiye'de ilmine ve takvasına en çok güvendiğim ve derin bir sevgiyle çok sevdiğim insansınız; size olan sevgimi kelimelerle anlatmam mümkün değildir. ..İmam Hatipte Lisedeyken isminizi duymuş, ta o zamanlar kitaplarınızı okumuş ve çok faydalamıştım; ne zamandır birkaç satır da olsa hakkınızdaki düşüncelerimi yazıp göndermeyi istiyordum, bu satırları yazmakla bahtiyarım hocam. Hurafesiz din anlatımınız, dili sade ve anlaşılır kullanmanız ve rahmet dolu kalbinizle beni en çok etkileyen, kalbimde apayrı çok özel bir yeri olan Kur’ân erlerinden biri olarak görüyorum sizi, değerinizi takdir edemeyenler olsa da gerçekte düşündüğümden de iyi ve değerli biri olduğunuzdan şüphem yoktur. Öyle ölümsüz çalışmalar yaptınız ki hepsi bana göre anıt eserlerdir, bizlere istifade edeceğimiz zengin ve güvenilir bir dini miras bıraktınız. Gönlümde taht kuran ender insanlardansınız hocam, kalbimdekileri tek tek saymaya ne gücüm yeter ne de yazmakla bitirebilirim, ilminize, düşünce biçiminize meselelere yaklaşımınıza hayranım; iyi ki doğmuşsunuz da Türkiye sizin gibi âlim ve arif bir zatı topraklarında yetiştirmiş, kıymetini bilecek olanlar için şüphesiz bu bir kazançtır.

Hocam ... yaşlı annem ve babamla kalıyorum, hiçbir sosyal güvenceleri yok, beraber kalıyoruz, onların gönüllerini hoş etmeye çalışıyorum, gönlümde ailemden sonra sevginiz apayrıdır emin olun, sizi ne zamandır görmek istemişimdir nasip olmadı inşallah görüşürüz elinizi öperim güzel sohbetinizi dinlerim, engin bilgilerinizden istifade ederim. Şu an Denizli'de görev icabı bulunuyorum, uygun görürseniz facebook adresiniz varsa sizi eklemek isterim, size olabildiğince yakın olmak isterim, kendim tabiatım itibariyle yumuşak huylu ve sakin biriyimdir benden hatıra kalır düşüncesiyle bir hediye göndermek istiyorum. Fon müziklerine düşkün olduğum için dolayısıyla müzik tarzı olarak sadece fon müziklerini dinliyorum, 4 yıldır sürekli dinlediğim ve hobi olarak seçtiğim, dünyanın en kaliteli ve seçkin fon müziklerini topladım ve çok güzel kaliteli bir derleme oluşturdum. Belki de bu yaptığım çalışma Türkiye'de aynısıyla başka birinde daha yoktur bu kadar özeldir; kabul ederseniz size de benden hatıra kalması için göndermek istiyorum aşağıya iletişim bilgilerimi, çalıştığım işyerinin adresini ve facebook ve youtubetaki hesaplarımı ve cep telefonumu yazacağım iletişime geçmek isterseniz herşeyim ortadadır, size yakın olmaktan mutluluk duyarım.

Hocam gerçekten sizi çok seviyorum, Allah hayırlı uzun ömürler versin size, makamınız cennet olur inşallah. Şimdiden bu duayı ediyorum, görüşmek üzere değerli hocam sağlıcakla kalın, hoşçakalın saygılar selamlar...

Cevap: ..., iltifatkâr ve nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Mü'min mü'minin aynasıdır denilir. Siz de kendi güzel vasıflarınızı bizde görmüşsünüz. İnsanlar iyi düşünürse her şey iyi olur. İnsanın düşüncesi çevreye yansır, olumlu ışınlar yayar. Peygamberimiz "husnu'z-zanni min husni'libâdeti: Güzel zan beslemek., güzel ibadettendir" buyurmuşlardır.

Fon müziklerini toplamanız takdire değer. Elbette bu emeğinizden bir nüsha edinmek beni memnun eder. Türk müziğini (musikisini) severim. Ama özel uğraşmaya vaktim olmadı. Yine vaktim olmadığı için "sosyal ağlar" ile ilgi kuramadım, ... Bana ulaşmak için e-mail adresimi kullanabilirsiniz. Selam ve sevgilerimle gözlerinizden öperim. İnşaallah nasip olur, bir gün görüşürüz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş