Namazda okuma tarzı *** Umre mîkatı
Salı, 19 Şubat 2013 00:00

Namazda okuma tarzı

Hocam öncelikle bu şekilde sizlere ulaşmamızı kolaylaştırarak bizleri aydınlattığınız için size çok teşekkür ederim. İsra, 110 "Namazda, sesini yükseltme, gizli de okuma, ikisi ortasında bir yol tut" diyor. İçinden okumak gizli okuma olarak mı addediliyor. Sorum odur ki namaz esnasında tabirimi mazur görün ama mırıltı şeklinde mi dua okumamız gerekiyor? Bu konuda cevap verirseniz sevinirim.

Cevap: İsra 110. âyette "Namazını (duanı) ne açıkça (yüksek sesle), ne de gizli okuyarak kıl (dua et) ikisi arasında bir yol tut!" burulmaktadır. Namazın temeli, aslında duadır, okuma da zaten dua ağırlıklıdır. Namaz esnasında okumalar ne nefesle öyle gizli okunacak, ne de başkasını rahatsız edecek derecede ses yükseltilecektir. Kişinin kendi kulağının duyacağı bir sesle okunması tavsiye edilmektedir. Herkesin bulunduğu camilerde veya mescitlerde yüksek sesle okumak, aynı şekilde ibadet eden başkalarını rahatsız eder. Ama evde yalnız başına kılan kimse, isterse yüksek sesle okuyarak da namaz kılabilir. Bunda bir sakınca yoktur.


Umre mîkatı

Esselamu aleykum Süleyman hocam, Medine'de 2 gün durup, dualarımızda da elimizden geldiğince sizleri de hatırladık. Üzerimizdeki hakkınızı helal edin inşaallah.

Allah'ın izniyle Medine'den ihrama girip, Mekke'ye doğru yola çıktık. 5-6 saatte orada olacağız Allah’ın izniyle. Umre'de şavtlarla tavafi ve sa’yi tamamladıktan sonra saçı kesip ihramdan çıkınca, tekrar umreyi yenilemek istediğimizde ne yapacağız, tekrar yenilenebilir mi, nafile umre olur mu, başkası adına umre yapılır mı vb... konularda bizleri aydınlatmanızı arz eder, saygılarımızı sunarız.

Selam isminin manalarına bürünebilmek üzerinize olsun. Ellerinizden öperiz. Saygılar-Selamlar

Cevap: Tevfik Bey, Allah umrenizi kabul buyursun. Hac ve umre için mikatlarda ihrama girmek gerekir. Siz zaten mîkat denilen ihrama girme yerlerinde ihrama girip umrenizi yapmışsınız. Yeniden umre yapmak için yine Mekke dışına, Mîkata gidip ihrama girmek gerekir.

Haccın mîkatları, umrenin de mîkatlarıdır. Hac için nerelerden ihrama girilirse umre için de oralardan ihrama girilir. Ancak Mekke'de bulunanlar için bir fark vardır. Mekke'de bulunanlar, hac için kaldıkları evden ihrama girerler. Fakat umre için Harem bölgesi dışına çıkmak ve oradan ihrama girmek gerekir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş