Edep manevi tekâmülün anahtarıdır
Çarşamba, 30 Ocak 2013 00:00

Edep manevi tekâmülün anahtarıdır

41 Yasin hakkındaki söylenti üzerine bir yazım üzerine bir okurum şu maili göndermiş:

Sayın Süleyman Ateş,  bir köşe yazınızda nerede var 41 Yasin diye sormuşsunuz. Cevap veriyorum dua ve zikir kitabı. yazarı Ahmed Hulusi.dua ediniz, sevgi ile kalınız. 

Cevap: Sağ olun, bilgime çok büyük katkıda bulundunuz(!) Yalnız kastımı anlayamayacak kadar saf davranmışsınız. 41 Yasin nerede var? Sözümle, bu emir ve tavsiye hangi kaynakta var, demek istemiştim. Kaynak deyince başta Kur'ân-ı Kerîm, sonra Peygamberimizin Hadisleri anlaşılır. Ölülerin ardından veya hastalara 41 Yasin okunacağı hakkında ne Kur'ân'da, ne de Peygamberimizin sağlam sözlerinde bir delil yoktur. Ünlü muhaddis İbn Hibbân ve Dârekutnî, bu konuda hiçbir sağlam hadis bulunmadığını söylüyorlar. Kur’ân’dan ve Peygamber sözlerinden biz, Kur'ân'ın, ölü kitabı değil, hayat kitabı olduğunu anlarız. Ama sonra bid'at ve hurafeciler geldiler, Kitabımızı ölü kitabı haline getirdiler. M. Akif ne güzel anlatmış bu durumu!

Ya açar bakarız Nazm-i Celîl'in yaprağına,

Ya da üfler geçeriz bir ölünün toprağına

İnmemiştir hele Kur'âr bunu hakkıyla bilin

Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için

Siz durumunuzu bilir, biraz da saygılı olursanız âhiretiniz için daha iyi olur. Zira:

Kişi noksanını bilmek kadar irfan olmaz âlemde,

Büyükler hep: "Edep yâ hu!!!" demişler.


Okurumun “Din gönül işidir...” yazıma takdiri

Selamünaleyküm (selam isminin manalarına bürünebilmeniz dileğiyle) sayın Süleyman hocamız,

10.03.2008'deki yazınızı okuyordum;

"...Televizyonda Kâbe’deki imama uymak ise fıkıh kitaplarına göre olmaz. Çünkü imamla cemaatin aynı mekânda olması gerekir. Oysa Kâbe ile bizim aramızda takriben 3000 kilometre var. Din gönül işidir. Siz öyle huzurluysanız mesele yok. Çünkü namazın temeli zikir ve huzurdur." Dediğinizi okuyunca, yine irkildim, beynim titredi ve ferahladı.

Sizin gibi topluma bu denli huzur verecek, dini zorlaştırmadan anlatacak, "La ikrahe fiddiyn"'i sizin gibi anlatabilecek; kendi güdümünde değil sizin gibi ALLAH kelamı güdümünde dini anlatacak insanlarımızın sayısı biraz fazla olsa, sanırım bayağı bir insan Kur’ân'a dönecek yüzünü.

Sizi çok seviyor ve saygıyla ellerinizden öpüyorum. Dualarınızda bizleri de anmanızı arz ederim.

Saygılar-Selamlar...

Cevap: Teşekkür ederim, her şey gönlünüzce olsun.


 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş