Zina, şirk ve cinayetle eş bir günah mıdır?
Pazartesi, 28 Ocak 2013 00:00

Zina, şirk ve cinayetle eş bir günah mıdır?

Değerli hocam, öncelikle şunu belirteyim: kafama İslam ile ilgili ne zaman bir sorun takılsa sadece size güvendiğim için sizin Vatan Gazetesi’ne yazmış olduğunuz yazılarınızı okuyorum. Biliyorsunuz ki özellikle günümüzde güvenilir bir dini bilgi kaynağı bulmak oldukça zor. Yıllarınızı verdiğiniz yeteneğinize saygım büyüktür. Ben 19 yaşındayım. Kur’ân-ı Kerîm'i bir kez baştan sona okudum. Fakat bu kez bir düşüncenize katılmıyorum. Bunu sizinle paylaşmak istedim. Belirteyim ki amacım asla saygısızlık değil.

25.02.2005 tarihli yazınızda zinanın cezasından bahsediyordunuz. Yazınızda

"Zina, kadınla erkeğin gayrimeşru (dine aykırı biçimde) cinsel ilişkide bulunmasıdır. Bu eylem, bütün ilahi dinlerin yasakladığı, şirke eş ağır suçlardandır. Kur'ân-ı Kerîm, zinayı Allah'a ortak koşmakla birlikte anmıştır. İsrâ: 32. ayetinde müminlere zinaya yaklaşmamaları, zira zinanın, fuhuş (çirkin, aşırı günah) ve kötü bir yol olduğu vurgulanır. Furkan: 68. ayetinde de Allah'ın halis kullarının, Allah'tan başka bir tanrıya yalvarmayacakları, Allah'ın yasakladığı cana kıymayacakları ve zina etmeyecekleri belirtilir. Mümtehine: 12. ayette Peygamber'e, kadınlardan Allah'a şirk koşmayacakları, çalmayacakları ve zina etmeyecekleri hususunda söz alması emredilmektedir." demişsiniz.

Fakat hocam, nasıl zina etmek, cinayet ile ve hatta Allah'ı inkar edip başka bir tanrı benimsemeyle eş tutulabilir? Bu bana mantıksız geldi. Bildiğime göre kasten cana kıymak, Allah'ın lanetini ve sonsuz cehennemi getirir. Buna karşılık zinanın cezası (sizden öğrendim) halk arasında 100 sopa vurulmak. Bunlar bile bir değilken bence zina ile cinayet aynı derecede günah değiller. Kişi Allah'a inandığı halde bir hataya düşüp zina etmiş olabilir veya Allah tarafından yasaklandığını ve sonuçlarını bildiği halde göze alıp yapabilir de. Ama bu kişi hala inancı yerindedir yani şirk yapmıyordur. Hatta hiç kimseye zararı olmadan sessizce bu işi yapan birinin yaptığı, gidip te kasten birinin yaşama hakkını elinden alıp o öldürdüğü kişinin tüm sevdiklerini yasa boğmasıyla ve çevresindeki insanların kalbine korku salmasıyla bir midir? Yüce Allah, bir kişiyi öldürenin sanki tüm insanları öldürmüş gibi olacağını açıkça söyler. Çünkü o öldürülen kişi eğer yaşasaydı, normal şartlarda üreyip çocuk sahibi olacaktı. O çocuğun da bir gün çocuğu olacaktı ve o çocuğun da... Bu da sonu gelmeyen bir zincir demek. Cinayet bu zinciri kırar. Milyarlarca kulun yaratılışını engeller. Bu asla kaldırılamayacak bir yüktür. Fakat yüce Allah zina eden sanki herkesle zina etmiş sayılır dememiş. Allah'ı inkâr etmek tümüyle İslam'dan ayrılmak anlamına gelmez mi? Yüce Allah, kendisini ve ahiret gününü yalanlayanları sonsuza kadar kalacakları cehennemlere atacağını söyler. Bildiğim kadarıyla zina edenlere böyle bir tabir de hiç bulunmamıştır. Ayrıca yüce Allah, inanıp iyi iş yapanların tüm günahlarından arındırılıp, cennetlere konacağını da söyler. Bu, İslamı kabul etmiş, çevresine de faydası dokunan temiz yürekli birinin varsa işlediği zina hatasının bağışlanacağı anlamına gelir. Bütün bunlardan ben zinanın bir cinayetle, bir şirk, bir inkarla eş bir günah olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca yüce Allah'ın sakınmamız gerekenleri art arda aynı ayette söylemiş olması hepsinin de aynı derece de suç olduğu anlamına gelir mi? Siz ne dersiniz?

Saygılarımla... 

Cevap: Sizin benim yazımı beğenmemeğe elbette hakkınız var. Ama siz benim sözümü değil, Allah'ın sözünü beğenmiyorsunuz. Bu ise açıkça küfürdür. Yazdığım o sözler benim sözlerim değil, âyetlerdir, yani Cenabı Hakkın sözleridir. Allah büyük günahları sayarken Allah'a eş koşmayı, insan öldürmeyi ve zina etmeyi birlikte anmakta ve bunları yapana iki kat ceza verileceğini vurgulamaktadır. Zina nasıl insan öldürme ile eş olabilirmiş? Zina nedir, namusun payimal edilmesidir. Çok kişi namus uğruna adam öldürür. Biri sizin namusunuza göz dikse, onu hoş mu görürsünüz? Zinanın cezası da ağırdır. İslam hukukunda bekârlar için yüz sopa, evliler için taşlayarak öldürme cezası uygulanmıştır. İnsan öldürmenin cezası da kısastır, şayet öldürülenin varisleri kısası diyete çevirirlerse cezası kan bedeli ödemektir.

Evet, zina da büyük günahtır, insan öldürmek de. Bunlar bir arada anılan büyük günahlardandır. Ama cezaları aynı değildir. Allah zinaya yüz sopa cezası (Nur Suresi: 2. âyet), nefsi savunmak için değil, haksız yer insan öldüren için kısas (katili idam) veya diyet (kan bedeli) cezası koymuştur. Kur'ân'ın hükmü budur. Beğenip beğenmemek kişinin tercihine bağlıdır. Kur'ân'ın hükmünü beğenmeyen küfre gider. Ben size tevbe ve istiğfar etmeyi tavsiye ederim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş