Allah rızası için verilen sadaka
Cumartesi, 10 Kasım 2012 00:00

Allah rızası için verilen sadaka*

Almanya'da yaşıyorum. Bulunduğum kentte cami için para topluyorlar. Bu İslâmiyet'e uygun mudur? Ayrıca caminin sağında, solunda, arkasında, önünde camiye gelir getiren bakkalından, kahvesine, berberinden lokantasına kadar her türlü kiralık dükkân var. Araştırmalarıma göre (Bk. Şatıbi; Muvafakat, 1/349 vd.) cami içerisinde ne sebeple olursa olsun para toplamak haramdır. Bir başka sorum da cuma günleri ikinci ezanın bid'at olup olmadığıdır.

Cevap: Caminin içinde herkes safta vaaz veya hutbe dinlerken birtakım kişilerin torbalarla dolaşıp para toplaması son derece çirkin bir şeydir. Belki o anda veremeyecek durumda olanlar vardır. Yanındakilerden utanır, son derece mahcup olur. Allah rızası için ve gönülden verilen sadaka geçerlidir. Yoksa başkaları görsün diye sadaka vermek, yardım etmek, Allah rızasına değil, başkalarının rızasına olur.

İkinci sorunuza gelince, cuma günleri esas bid'at olan ikinci ezan değil, birinci ezandır. Peygamberimiz zamanında ezan okunur okunmaz hutbeye başlanırdı. Hz. Osman zamanında cemaatin yetişmesini sağlamak için birinci ezan ihdas edilmiştir. Bu uygulama böyle yerleşmiş ve güzel de olmuştur. Buna bid'at-i hasene (güzel bid'at) denilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş