Bilmeyerek yapılan hatalar sorumluluk getirmez *** Günah sevap ölçer aletim yok
Cumartesi, 27 Ekim 2012 00:00

Bilmeyerek yapılan hatalar sorumluluk getirmez

Hocam namaz esnasında Kur’ân okunmasının farz olduğunu bilen ama bunu en az kendisinin duyması gerektiğini bilmeyen yani kendisi duyacak kadar yüksek sesle okumasının farz olduğunu bilmeyen ve bazen namazlarda ayetleri diliyle değil de kalbi ve aklından okuyan birisinin Allah rızası için kıldığı namazlarının durumu nedir? Kıldığı namazların sevaplarının tamamını alabilir mi?

Tevbe etse o şekilde kıldığı yani kalbiyle ya da aklından geçirerek duaları okuduğu namazlar makbul olur mu? Kuralı bilmediği halde kurala uygun kıldığı namazlar makbul olur mu hocam?

Hocam bunu soruyorum çünkü eskiden kıraati namazda dua okumak olarak biliyordum bu duaları insanın kendisinin duyacak kadar yüksek sesle okunması gerektiğini bilmiyordum ve galiba namazlarımın bir kısmını kalbimden yada aklımdan dua okuyarak kıldım yani okuduğum duaları kendim duymadım??? Bu durumda okuduğum duaları duyduğum namazlar makbul müdür hocam yada okuduğum duaları duymadığım namazlar makbul müdür yanlış kıldığım namazlardaki hatalar için tevbe etmem gerekir mi tevbe edersem o namazlarım makbul olur mu size göre.....

Cevap: Kişinin bilmeyerek yaptığı yanlışlar sorumluluk getirmez. Bilerek yapılan hatalardan ötürü insan sorumlu olur. Geçmişteki hatalardan ötürü Allah'tan af dilemek, bundan sonrası için de düzgün hareket edip ibadetlerini muntazam yapmak. İşte tavsiye edeceğim yol budur. Allah cümlemizi bağışlasın. Başarı dileklerimle.


 

Günah sevap ölçer aletim yok

Selamünaleyküm hocam aşağıdaki durumda olan bir gence ne tavsiye edersiniz hocam? eskiden bilmeden yanlış kıldığı namazlar için tevbe ettiyse ve artık elinden geldiğince düzgün kılmaya çalışıyorsa bu konuda yapmasını önerdiğiniz bir şey var mı??? Saygılarımla

Cevap: Ben Allah'ın takdir edeceği sevap ve günah işlerinin uzmanı değilim. Öyle ince ayar hesabım da yoktur.



 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş